Generalna sekretarka RCC

Generalna sekretarka Savjeta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu izjavila je u Ohridu da uspostavljanje jedinstvenog tržišta treba i dalje da bude krajnji cilj Zapadnog Balkana, prenosi Danas.

„Priča o zajedničkom regionalnom tržištu neće biti kratka. Trebaće vrijeme, ali ako govorimo iz potrebe, vodeći računa o pesimizmu ljudi, posebno mladih od kojih je jedna od tri osobe nezaposlena, i uz želju za promenama u našim društvima, onda treba da ubrzamo stvari i da ostvarimo konkretna postignuća na polju ekonomske saradnje“, izjavila je Bregu na panelu „65 godina poslije Rimskog ugovora: da li je Evropa u potpunosti ekonomski rekonstruisana i integrisana?“.

„Rim nije sagrađen za jedan dan i uspostaviti jedinstveno tržište je lakše reći nego učiniti. Proces ekonomske integracije Zapadnog Balkana i njegova integracija u Evropsku uniju nije jednostavan zadatak, ali se nadam da nam neće biti potrebno 35 godina da to ostvarimo, koliko je trebalo EU da uspostavi jedinstveno tržište. Niko od nas u ovom regionu nema luksuz da izgubi još jedan dan, posebno imajući u vidu da evropska integracija Zapadnog Balkana već godinama stagnira“, dodala je Bregu.

Generalna sekretarka RCC je istakla da će Savet da pomogne i koordinira, ali da je u vrijeme rata i pandemije potrebno da se region zbliži, a da su sve odluke na donosiocima odluka.

„Mi u RCC-u radimo s krajnjim ciljem da se građanima Zapadnog Balkana pruži jedno jedinstveno tržište. Mi smo mali region sa samo 18 miliona ljudi, a možda i manje imajući u vidu najnovija kretanja, od kojih 76 posto smatra da je regionalna saradnja od velike koristi. Za više od 43 posto nezaposlenost je najveći problem, a slijedi je ekonomska kriza“, rekla je Bregu.

Prespanski forum za dijalog je platforma koju je uspostavila vlada Sjeverne Makedonije kako bi se omogućilo zemljama, liderima, organizacijama i građanima da grade dugoročne odnose i jačaju partnerstva, navodi se u saopštenju.