Premijer Albanije

Premijer Albanije Edi Rama rekao je da Berlinski proces i "Otvoreni Balkan" nisu dvije konkurentske inicijative, nego da su komplementarne, prenosi Klan Kosova.

Rama je rekao da je Berlinski proces, koji će se nastaviti dolaskom Olafa Scholza na mjesto njemačkog kancelara, inicijativa na principijelnom nivou za postavljanje prekretnica i ciljeva u vezi sa zemljama balkanskog regiona, dok je "Otvoreni Balkan" njena jedinica za sprovođenje, koja sporazume čini opipljivim za ljude.

On je naveo da je nastavak Berlinskog procesa dobra vijest jer je to, kako je rekao, linija ponašanja zemalja Zapadnog Balkana i prostor gdje se postavljaju prekretnice, konkretni ciljevi i podsticaji za konkretan rad u okviru "Otvorenog Balkana".

"Dakle, Berlinski proces i 'Otvoreni Balkan' ne samo da nisu dvije suprotstavljene inicijative, nisu čak ni dvije konkurentske inicijative, već su to dvije komplementarne inicijative od kojih je jedna na principijelnom, a druga na konkretnom nivou. 'Otvoreni Balkan' je jedinica za sprovođenje Berlinskog procesa", rekao je Rama u intervjuu za TVSH u Solunu, na radnoj večeri u okviru Samita Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova