Portparol EU

Neposredno prije isteka mandata radnih grupa za pronalaženje trajnog rješenja za tablice, u Briselu će se 20. i 21. aprila održati sljedeći krug sastanaka ovih delegacija, potvrdio je za KoSSev portparol Evropske unije, Peter Stano.

I sada je ponovio da će EU asistirati obema delegacijama kako bi pronašli rješenja, ali i naglašavaju to da je odgovornost upravo na obema stranama da se oko rješenja dogovore.

„Mi želimo da do 21. aprila oni postignu napredak“, naglasio je Stano u pisanom odgovoru.

Evropska unija još jednom podsjeća obe strane da je sada hitno da pronađu zajedničko stanovište.

Takođe, Stano dodaje, naglašavajući na kraju izjave: „Svaki sporazum o registarskim tablicama zahtjevaće političku fleksibilnost i kompromis“.

I dok kosovska strana naglašava da 21. aprila ističe rok, sa jedne strane režimu naljepnica kao šestomesečnog rješenja, a sa druge strane rok i za pronalazak rješenja, iz Srbije navode da se sa Kosovom u Briselu u oktobru nisu dogovorili da tada ističe rok režimu naljepnica, već mandat ekspertima radnih grupa da do tada pronađu rješenje za tablice koje će potom predstaviti stranama.

Podsjetimo, održavanje sastanaka ovih radnih grupa započeto je nakon što je zaključen sporazum o privremenom rješenju za tablice krajem septembra mjeseca u Briselu koji je deeskalirao situaciju na Sjeveru, odnosno na prijelazima Jarinje i Brnjak koji su bili blokirani 14 dana u septembru i početkom oktobra prošle godine.

Postignutim dogovorom tada je počela privremena primjena sistema korišćenja stikera, pomoću kojih građani Kosova i Srbije prikrivaju oznake na registarskim tablicama.

Prema istom sporazumu, koji je sadržao tri osnovne tačke, predviđeno je održavanje sastanaka delegacije Kosova i Srbije i eksperata EU – Radne grupe zadužene za pronalazak trajnog rješenja po pitanju tablica u roku od 6 mjeseci, odnosno do 21. aprila 2022. godine.

Radne grupe su do sada održale ukupno sedam sastanaka, a ishodi, kao i ko učestvuje na njima javnosti nisu poznati.

Prema sporazumu zaključke sa njihovih sastanaka bi za dva dana trebalo da iznesu, nakon čega će o njima odlučivati pregovarači Kosova i Srbije u Briselu.

U nedavnom intervjuu za KoSSev, glavni pregovarač Kosova, Besnik Bislimi, govorio je o tri opcije za rješavanje pitanja tablica, kao i o tome kakvo rješenje za njih traži srpska, a kakvo kosovska strana.

On je naveo da je jedno od rješenja na stolu zadržati postojeće, bez naljepnica – što podržava kosovska strana jer su ovakve tablice, kako je rekao, najjeftinije rješenje a u skladu sa evropskim standardima.

Druga dva rješenja, kako je tada kazao, se tiču modifikacija i srpskih i kosovskih tablica – varijanta A da se zadrže nacionalni simboli, a promjene skraćenice i varijanta B – obrnuto – da se promjene nacionalni simboli, a zadrže skraćenice.

Istovremeno, Bislimi je tada rekao da srpska strana insistira i dalje na režimu stikera.