Otvoreni Balkan

Novinar Idro Seferi o saradnji u okviru inicijative Otvoreni Balkan kaže da ne smatra da je isključivo ekonomska saradnja zemalja regiona iskren pristup i da bi on trebalo da podrazumijeva i pomirenje, koje uključuje suočavanje sa prošlošću i zločinima. "Neminovno je da se to dogodi u budućnosti - da li u Otvorenom Balkanu ili u EU, ili sporazumom Kosova i Srbije, ali ne može da važi takav pristup da na primjer neki ministar pravi antialbanske filmove, a sa druge strane ćemo da sarađujemo u prodaji keksova", rekao je Seferi u emisiji N1 Studio Live.

Obećanja koja su stigla danas iz Tirane, poslije još jednog sastanka državnika Albanije, Srbije i Sjeverne Makedonije u okviru inicijative Otvoreni Balkan, za Seferija zvuče previše „romantično“ imajući u vidu stanje u kojem se nalazi Balkan.

Sama ideja o Otvorenom Balkanu, kako je rekao novinar, nije nova jer su i ranije postojali slični procesi udruživanja, kao na primjer Višegradski proces da bi države napredovale brže ka EU.

On je podsjetio da je Otvoreni Balkan predviđen da bude inicijativa u koju je uključeno šest zemalja, a ne tri. Ostale tri države ne žele da uđu u proces i teško je predvideti da li će se to i kada desiti, rekao je Seferi.

Naglašava da je bez toga ovo samo ideja koja je naprednija u odnosu na stanje u regionu i ne može samim tim da bude ono što tvrde Edi Rama, Aleksandar Vučić i Zoran Zaev.

Seferi navodi i da je u Tirani proces praćen protestima dijela opozicije koja to radi za svoje interese, ali da postoji jak otpor prema Otvorenom Balkanu u Bosni i Hercegovini i Podgorici.

Upitan šta misli o izjavi Vučića da je odbijanje tih država da uđu u inicijativu, politička igra, on kaže da su i to što kaže Vučić, ali i sama inicijativa političke igre.

Zbog toga je, kako kaže, tokom jednog intervjua pitao Ramu kako zamišlja da će biti predstavljeno Kosovo u Vladi Srbije, kada u maju bude potpisivan mini Šengen. „Da li će biti zastava republike Kosovo? Meni je malo to teže da zamislim“, rekao je Seferi i ukazao na situacije u kojima Srbija i Kosovo dođu do skoro do rata.

Zato je zaključio da je ostvarenje ideje Otvoreni Balkan ne može da se desi bez poboljšanja bilateralnih odnosa između svih zemalja.

Sa druge strane, kako kaže, imamo novi nivo tenzija u Bosni i Hercegovini, a ni Crna Gora nije pokazala veliku volju da učestvuje u procesu.

Podsjećamo, predstavnici Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije potpisali su danas u Tirani četiri sporazuma u oblasti poljoprivrede.

Predsjednik Vučić u Tirani je izjavio da je dogovor učesnica inicijative Otvoreni Balkan da se sa svakog sastanka upute pozivi Sarajevu, Podgorici i Prištini da se pridruže, ali smatra da će za njihovo priključenje biti najviše učinjeno tako što će postojeće članice raditi konkretne stvari za svoje građane.

Ovo je inicijativa koje će promeniti lice Balkana, čijeg imena se ne stidimo, rekao je Vučić poslije sastanka regionalne inicijative Otvoreni Balkan u Tirani.

Cijela emisija N1 Studio Live: