BIH, SRBIJA I KOSOVO

Rusija je jučer objavila listu zahtjeva kojima, između ostalog, traži od NATO saveza i Sjedinjenih Američkih Država da se suzdrže od daljnjeg širenja NATO-a u istočnu Evropu, zemlje Kavkaza i u centralnu Aziju.

Oni uključuju zahtjev da NATO ne raspoređuje nove trupe ili oružje u zemlje koje su ušle u alijansu nakon 1997. godine, što bi uključivalo veći dio istočne Evrope, uključujući Poljsku, bivše sovjetske zemlje Estoniju, Litvaniju, Latviju i dio balkanskih zemalja.

Nejasno je da li se zahtjevi Rusije odnose zemlje Zapadnog Balkana jer ni u jednom dijelu dokumenta nisu eksplicitno spomenute i jedino se konkretno spominju bivše države Sovjetskog saveza.

"Sjedinjene Američke Države će se obavezati da spriječe dalje širenje Sjevernoatlantskog pakta na istok i uskrate pristupanje Alijansi državama bivšeg Sovjetskog saveza", piše u nacrtu dokumentu objavljenom na stranici ministarstva vanjskih poslova Rusije.

Također, zahtjeva se da SAD ne osnivaju vojne baze na teritoriji država bivšeg SSSR-a koje nisu članice Sjevernoatlantskog saveza, te da ne koriste njihovu infrastrukturu za bilo kakve vojne aktivnosti niti razvijaju bilateralnu vojnu saradnju s njima.

"Sve države članice Sjevernoatlantskog saveza obavezuju se da će se suzdržati od bilo kakvog daljeg proširenja NATO-a, uključujući pristupanje Ukrajine, kao i drugih država", navodi se.

S tim u vezi politički analitičar Adi Ćerimagić napisao je, da sudeći po sadržaju zahtjeva, Rusiji ne bi smetalo da Bosna i Hercegovina, Kosovo i Srbija postanu članice Sjevernotlanstkog saveza jer se eksplicitno spominju bivše države Sovjetskog saveza i "ekspanzija na istok".

Odgovarajući na poziv Moskve na direktne pregovore sa SAD, glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki rekla je novinarima da neće biti razgovora o evropskoj sigurnosti bez dogovora sa evropskim saveznicima i partnerima.