Večera marka Đurića!?

Profesor Enver Bytyqi izjavio je da Srbija ima za cilj da poboljša odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama za šta je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić angažovao ambasadora Marka Đurića u Vašingtonu, prenosi Bota Sot.

Kao primjer za to on navodi nedavnu večeru koju je Đurić u Vašingtonu organizovao za 14 kongresmena i izaslanika bivšeg predsjednika SAD Donalda Trumpa za dijalog Richarda Grenella.

"Marko Đurić je imenovan za ambasadora Srbije u Sjedinjenim Državama zbog bliskih veza sa određenim krugovima tamošnjeg srpskog lobija. On je dobro poznato ime, jer je bio otpravnik poslova predsjednika Vučića za Kosovo", rekao je Bytyqi i ocjenio da su se odnosi SAD i Srbije poboljšali od kada je Đurić ambasador.

On ističe da srpski ambassador u Vašingtonu nastavlja plan za promjenu granica i razmjenu teritorija sa Kosovom koji su, kaže, ranije zagovarali Vučić, predsjednik Albanije Edi Rama i bivši predsjednik Kosova Hashim Thaçi.

“Od tada je pojačana pozicija Beograda u Vašingtonu. Ali to se nije dogodilo samo zbog Đurića. Jednostavno je nastavio i nastavlja prosrpsku agendu trojke Vučić-Thaçi -Rama. Oni su bili ti koji su aktivirali srpski lobi u SAD za promjenu granica i razmjenu teritorija između Kosova i Srbije. Oni su američkim vlastima poručili da su saglasni sa podelom Kosova. Oni su Vašingtonu ponudili neku vrstu kompromisa za postizanje mira i stabilnosti na Balkanu", rekao je on.

Prema njegovim riječima , nakon što je Thaçiju bilo zabranjeno da putuje u Vašington, Vučić je preduzeo mjere i uključio Marka Đurića u to pitanje.

"Od trenutka kada je Thaçiju zabranjeno da putuje u Vašington kako bi potpisao podjelu Kosova, Vučić je preduzeo dodatne mjere da održi dobre odnose SAD sa Srbijom‚ kako bi SAD bila na strani pro-opcije za konačno rješenje kosovsko-srpskog sukoba, ali i za korist srpskog prisustva u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori. Večera Marka Đurića sa američkim zvaničnicima je dio ovog programa", smatra Bytyqi.

Ocjenjuje da su svi američki zvaničnici koji su bili na večeri, uključujući i Grenella lobisti Srbije u SAD, kao i da je glavna tema bila vraćanje podjele Kosova za pregovarački sto.

"Iz ovoga je jasno da je na toj večeri bilo riječi o Kosovu i srpskim opcijama za definisanje dijaloga. Srbija ima projekat sa svojim maksimalnim i minimalnim očekivanjima od ovog dijaloga. Beograd maksimalno namjerava da vrati za pregovarački sto ideju o podjeli Kosova. Ko vjeruje da je ovaj srpski zahtjev sahranjen, ozbiljno se vara. Srbi se ne povlače tako lako. Samo treba proceniti koliko vrijeme radi za njih", ocjenio je Bytyqi.

Bytyqi kaže i da dobri odnosi Vučića sa Ramom i milijarderom Georgeom Sorosem idu na ruku Vučiću, dok mu, sa druge strane, štete odnosi sa Rusijom.

"Trenutno je teško vrijeme za Vučića. Protesti ovih dana i njegovo autoritarno ponašanje u političkom sistemu njegove zemlje čine ga nepouzdanim kako u SAD tako i u nekim evropskim zemljama. S druge strane, on se sumnjiči za tajne veze i planove sa Kremljom i ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom", smatra Bytyqi i dodaje da dok god uz sebe Vučić ima Ramu i Sorosa biće uspješan u prosrpskom lobiranju.

Tvrdi da su srpska ulaganja u probeogradske lobije ogromna i da idu i do 200 miliona američkih dolara.

"Ovaj novac, ako njihovi primaoci plaćaju porez na njega u američkim kancelarijama, legalan je u SAD“, rekao je on i pozvao vladu Kosova da radi na jačanju odnosa sa SAD.

Izvor: Bota Sot/Kosovoonline