Sistem lutrije

Njemačke vlasti najavile su da će zbog izuzetno velike potražnje za rasporedom zahtjeva za vizu za zapošljavanje u skladu sa Uredbom o Zapadnom Balkanu, postojeća pravila biti ažurirana.

Prema najnovijem ažuriranju Ambasade Njemačke, bit će donesena nova pravila u vezi sa procedurom imenovanja jer broj prijava premašuje broj termina koji se u ovom trenutku mogu staviti na raspolaganje, prenosi SchengenVisaInfo.com.

Stoga, kako bi se osigurale jednake mogućnosti za raspored prijava za sve državljane Albanije, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, Crne Gore, Kosova i Srbije, njemačke vlasti su otkrile da će se od početka decembra 2021. rasporedi određivati kroz proceduru mjesečne lutrije.

To znači da će svi moći podnijeti prijavu. Međutim, samo sretnici će moći zakazati termin.

Osobe koje žele da naprave raspored zahtjeva za vizu to će moći da urade od danas, 1. decembra do 17. decembra, putem online sistema.

- Zainteresovane osobe će od 1. decembra u 9 do 17. decembra u 12 sati, putem online sistema zakazivanja rasporeda prijava ambasade, imati priliku da izraze interesovanje za proceduru žrijebanja - naveli su iz Ambasade Njemačke.

Štaviše, odabrani aplikanti koji se prijave tokom navedenog perioda će dobiti raspored prijava za januar ili početak februara 2021.

U vezi sa odabirom podnosilaca prijava, iz Ambasade su pojasnili da će postupak žrijebanja provoditi Federalno ministarstvo vanjskih poslova u Berlinu pod nadzorom.

Osim toga, kroz istu objavu, njemačka ambasada se pobrinula da naglasi da se podnosiocima zahtjeva nije dozvoljeno više puta prijavljivati, mijenjati prijavljene ili prenositi svoj raspored na drugu osobu.

Također, istaknuto je da ranija registracija nema prednost u odnosu na kasniju registraciju, a angažman trećih lica nije potreban.

- Ambasada ne zakazuje dodatne sastanke, pa vas molimo da se odreknete ove vrste zahtjeva - dodali su iz Ambasade.

Trenutno su sve zemlje zapadnog Balkana: Albanija, Bosna i Hercegovina, Sjeverna Makedonija, Crna Gora, Kosovo i Srbija dio njemačke liste visokog rizika.

Na osnovu trenutnih pravila ulaska koja ima Njemačka, putnici iz ovih zemalja moraju popuniti digitalni obrazac za ulazak i ostati u samoizolaciji deset dana po dolasku.

Schengenvisainfo.com