Talac  sporazuma i BiH

Bivši savjetnik nekadašnje šefice pregovaračkog tima Kosova Edite Tahiri, Gazmir Raci smatra da bi Kosovo trebalo da iskoristi mandat predsjednika SAD Joea Bidena da finalizuje sporazum sa Srbijom, prenosi Ekonomija onlajn.

Iako kaže da je Vlada Kosova posvećena dijalogu, prema njegovim riječima, to bi trebalo da bude transparentnije sa medijima, civilnim društvom i Skupštinom.

„Mislim da tehnički dijalog u koji je Vlada već ušla treba da se završi što je prije moguće i da se pređe na dijalog za finalizaciju sporazuma između Kosova i Srbije koji je legalan za obe zemlje. Kao Kosovo, moramo da iskoristimo mandat predsjednika Bidena da napredujemo ka članstvu u NATO i EU“, poručuje Raci.

Prema mišljenju bivšeg predsjednika Privredne komore Kosova Safeta Gërxhaliua „konačni sporazum sa Srbijom će uticati na ekonomski asketizam Kosova“.

On smatra da je rješenje za ekonomske i integracione probleme Zapadnog Balkana „sporazum Kosova i Srbije“.

„Prije svega, mora se razumijeti da je Zapadni Balkan talac sporazuma između Kosova i Srbije. Možda postoje različite regionalne inicijative, ali treba shvatiti da se problemi Zapadnog Balkana ne rješavaju takvim inicijativama. Vrijeme je da imamo političku hrabrost da se suočimo sa realnošću, a realnost je da će Zapadni Balkan biti talac razvoja događaja dok se ne riješi sporazum između Kosova i Srbije“, kaže Gërxhaliu.

On ističe da je talac ovog sporazuma i Bosna i Hercegovina.

„ Zato se mora shvatiti istina da je zajednički imenitelj rješenja svih problema integrativne političke i ekonomske prirode Zapadnog Balkana samo sporazum Kosova i Srbije. Ako će neko imati koristi od ovog sporazuma, to će imati više koristi svi akteri Zapadnog Balkana, a posebno Srbija, ali za Kosovo će to biti novi zamah i vjerujem da će doći do liberalizacije viza, kao i dolazak stranih investitora koji Kosovu nažalost nedostaju“, rekao je Gërxhaliu i naglasio da je „vrijeme za jačanje partnerstva sa SAD i EU."

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online