Bivši predsjednik Srbije

Predsjednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić ocjenio je da je situacija na graničnim prijelazima Jarinje i Brnjak "direktna posljedica interesa" koji se tiču predizbornih kampanja premijera Kosova Albina Kurtija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, a nimalo interesa običnih ljudi, prenosi N1.

„Suština ove situacije je upotrebna vrijednost ovog spora i ljudi na prijelazima u svrhu uspjeha Kurtija na predstojećim lokalnim izborima na Kosovu i Vučića na parlamentarnim i predsjedničkim u Srbiji“, rekao je bivši predsjednik Srbije za Danas.

Tadić je kazao da on, lično, ne bi dopustio da pitanje automobilskih tablica ostane neriješeno, ako to Srbiju dovodi u nepovoljnu poziciju i drugoj strani ostavlja prostor za akciju, koju je putem specijalnih policijskih jedinica Kosova - Rosu izveo Kurti.

„Ne bih upotrebio vojsku zbog spora oko automobliskih tablica, a posebno ne bih naš narod plašio novim pogromom. To je sramno i kukavički“, dodao je on.

Tadić, koji je nekada bio predsjednik Srbije, rekao je da bi Vučić trebalo da razgovora sa ljudima koji donose odluke, a ne sa ambasadorima i drugim posrednicima, pošto to ne donosi nikakav rezultat već doprinosi „sebičnim interesima Vučića i Kurtija“.

Izvor: Danas/N1