Neusaglašenost

Evropska unija, plašeći se političke reakcije u državama članicama, ne može više garantovati buduće članstvo za zemlje Zapadnog Balkana kojima je prethodno obećano mjesto u EU, prema četiri diplomate i internom dokumentu, objavila je agencija Reuters.

Neusaglašenost oko teksta deklaracije zemalja članica EU koja bi trebalo da bude usvojena na samitu lidera EU i Balkana 6. oktobra čini se kao potvrda neuspjele strategije EU za prijem Srbije, Kosova, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Albanije i Sjeverne Makedonije u svoje članstvo. To se podudara s rasplamsavanjem napetosti između Kosova i Srbije.

Na samitu je EU planirala ponoviti svoje obećanje dato pre 18 godina da će dati "svoju nedvosmislenu podršku evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana", prema nacrtu deklaracije o samitu od 11. septembra. Prošli su najmanje dva kruga pregovora, ali bez dogovora, prenose diplomate.

Države EU neće otkriti svoje stavove, ali bogate severne zemlje poput Danske, Francuske i Holandije strahuju od ponavljanja hitnog pristupanja Rumunije i Bugarske 2007. i migracije istočnoevropskih radnika u Britaniju koja je mnoge Britance okrenula protiv EU.

Bugarska se protivi pridruživanju Sjeverne Makedonije zbog jezičkog spora. Čak i ako se to pitanje konačno riješi, usporenost odražava paralizu u planu EU da izgradi "prsten prijatelja" od Ukrajine do Tunisa nudeći bliže veze, trgovinu i pomoć.

Umjesto toga, Kina i Rusija šire investicije i uticaj. Srbija je u januaru bila prva evropska država koja je primila kineske vakcine protiv koronavirusa za masovnu vakcinaciju.

EU također indirektno pogoršava tenzije u regionu od 20 miliona ljudi, kažu diplomate, jer su balkanski građani sanjali o pridruživanju EU nakon etničkih ratova devedesetih godina prošlog vijeka kada se Jugoslavija raspala.

Trupe NATO pojačale su u ponedjeljak patrole na Kosovu u blizini prijelaza koje su blokirali lokalni Srbi gnevni zbog zabrane ulaska u državu automobila sa srpskim tablicama. Srbija ne priznaje proglašenje nezavisnosti Kosova 2008. godine i započela je vojne manevre u blizini granice.

"Moraju se loše ponašati da bi bili primjećeni", rekao je visoki diplomata EU u Briselu uključen u balkansku politiku.

"Na Balkanu postoji pogoršanje koje proizlazi iz izgubljenog interesa za prestolnice EU."

EU i Sjedinjene Američke Države zatražile su smirenost, a predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen započela je u utorak trodnevno putovanje u šest balkanskih zemalja kako bi pokazala predanost izvršne vlasti EU regionu. U svom prvom boravku u Albaniji, von der Leyen je rekla da ostaje pri obećanju da je "budućnost Albanije u EU".

Međutim, kredibilitet EU je narušen, posebno nakon što su Francuska i Holandija privremeno zaustavile proces proširenja prije dvije godine, a Bugarska ga sada blokira.

Kosovo i Srbija osjećaju se izneverenim od strane SAD, nakon što ih je prije godinu dana pozvao u Bijelu kuću tadašnji predsjednik Donald Trump da potpišu sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa, da bi to ipak uspjelo. EU nije ispunila obećanje da će dozvoliti putovanje bez viza na Kosovo.

Države koje se zalažu za proširenje, uključujući Austriju, Italiju, Hrvatsku, Sloveniju i baltičke zemlje, zamjeraju Njemačkoj i Francuskoj zbog toga što nisu izvršile pritisak na Bugarsku da ukine veto. Napredak Albanije je također zaustavljen jer je vezan za Sjevernu Makedoniju u procesu proširenja.

"Sve dok imate toliko država članica, iz ovih ili onih razloga, koje vjeruju da nije u redu dalje proširivati zajednicu EU-a, onda mi zaista ne idemo nikuda", rekao je John O'Brien, stručnjak za evropske integracije na Univerzitetu Mejnot u Irskoj.

Izvor: Reuters/Kosovoonline