Potpisana peticija

Organizacije i pojedinci potpisali su peticiju u kojoj su dali podršku vladama šest zemalja zapadnog Balkana i Evropske unija EU da brzo djeluju na ukidanju viznog režima i stvore slobodu kretanja za sve građane zapadnog Balkana koji putuju unutar regiona i širom šengenskog prostor, prenosi Ekonomija onlajn.

Postojeće prepreke slobodi kretanja unutar regiona i širom šengenskog prostora koče porodične veze, štete preduzećima, usporavaju studentsku i akademsku razmjenu, regionalnu saradnju i razvoj.

Kretanje građana unutar regiona zapadnog Balkana i dalje predstavlja izazov zbog ograničenja I nepriznavanja pasoša, kao u slučaju putovanja između Kosova i Srbije i između Bosne i Hercegovine i Kosova. Vlade moraju da shvate da putevi, tuneli i željeznice neće u potpunosti služiti zemljama zapadnog Balkana, osim ako odredbe ne olakšavaju slobodno kretanje ljudi, robe i usluga u regionu.

Takođe, mogućnosti za građane zemalja zapadnog Balkana su mnogo ograničenije kada je u pitanju doprinos i korist od regionalnih projekata, ali i većih programa EU - poput Erasmus + programa - koji su se pokazali korisnim za studente, istraživače i mlade preduzetnike. Kada takve mogućnosti postoje, one su dostupne ljudima u regionu zapadnog Balkana, čiji im pasoš omogućava lakša putovanja, bez prolaska kroz duge i skupe procedure za dobijanje šengenske vize.

Ograničenje pasoša i nepriznavanje viznog režima u regionu su ozbiljne prepreke kojima se mora hitno pristupiti. Predstojeći samit zapadnog Balkana u Berlinu izvanredna je prilika za ukidanje viznog režima i omogućavanje slobode kretanja u regionu.

Istraživanje potencijala ljudskog kapitala u okviru Berlinskog procesa bilo je od vitalnog značaja, omogućavajući uključivanje mladih i civilnog društva kao pokretača društvenih promjena i vidjeće se kao ulaganje u kretanje ljudi. Podršci zemljama zapadnog Balkana često nedostaje ovaj socijalni aspekt, koji može imati značajan i trajan uticaj na građane i društva.

Liberalizacija viza, koju je koristilo pet zemalja zapadnog Balkana od 2009. godine, bila je najveći podsticaj ekonomskom razvoju regiona. Nakon stupanja na snagu liberalizacije viznog režima za zapadni Balkan, trgovina regiona sa EU se gotovo prepolovila.

Međutim, građani Kosova i dalje su jedini u regionu kojima je potrebna viza za putovanje u šengensko područje. Uprkos činjenici da je Evropska komisija 2018. godine potvrdila da je Kosovo ispunilo sve standarde mape puta za liberalizaciju viznog režima i glasanje Evropskog parlamenta u korist prijedloga Komisije, prijedlog još uvijek čeka Evropski savjet.

EU mora da preuzme odgovornu ulogu i održi svoj kredibilitet u regionu ispunjavanjem obećanja datih građanima Kosova i davanjem vizne liberalizacije Kosovu ove godine. Davanjem liberalizacije viznog režima svim građanima regije zapadnog Balkana, EU će ispuniti svoje obećanje i svoju osnovnu vrijednost - slobodu kretanja. Neki od potpisnika ovog sporazuma su i:

- Goran Svilanović, diplomata Srbija

- Hanes Svoboda, predsjednik, Međunarodnog instituta za mir, Austrija.

- Florian Bieber, profesor, historije i politike jugoistočne Evrope, Univerzitet u Gracu, Austrija

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online