Alarmantno!

Podrška građana regije članstvu u Evropsku uniju stalno raste, kazala je generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju.

Perspektiva potencijalnog članstva u Evropskoj uniji bila je tokom svih ovih godina pokretačka sila svih ekonomija Zapadnog Balkana, izjavila je generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu.

Na Prespa forumu za dijalog u Ohridu je rekla da, prema podacima Balkan barometra, podrška građana Zapadnog Balkana članstvu u EU stalno raste, saopćio je RCC, prenosi Tanjug.

“U poređenju sa 2016. godinom, kada je 39 posto građana regiije podržavalo članstvo, sada ga podržava njih 62 posto”, istakla je Bregu.

‘Znak za uzbunu za lidere’

Dodala je da ne znaju njihove motive, ali vide da se ljudi iz regije, jedan po jedan, pridružuju EU i moguće je da članstvo i EU vide kao priliku da odu iz svojih ekonomija.

Upitani da li bi željeli otići iz svoje zemlje i živjeti i raditi u inostranstvu, 71 posto mladih je odgovorilo pozitivno, naglasila je Bregu.

“To je znak za uzbunu za lidere Zapadnog Balkana, ali i za sve nas koji se bavimo regionalnom saradnjom”, rekla je generalna sekretarka RCC-a.