Portparol EK

Potpisivanjem sporazuma o Zajednici Srpskih opština Kosovo je preuzelo međunarodnu obavezu, navode iz Evropske unije i dodaju da je stav EU po tom pitanju nepromjenjen, prenosi Reporteri.

"Stav EU o Zajednici srpskih opština sada je dobro poznat i nepromjenjen. Kosovo je 2013. godine zaključilo sporazum o osnivanju Zajednice srpskih opština. Ovaj sporazum su u dobroj namjeri postigle sve uključene strane. Nikada nije otkazan. U stvari, Skupštinu je ratifikovala Sporazum iz 2013. godine dvotrećinskom većinom. Time je Kosovo preuzelo međunarodnu obavezu da sprovede ovaj sporazum. Kosovo mora da predloži put napred za primjenu sporazuma“, naveo je portparol Evropske komisije Peter Stano u odgovoru za Reporteri.

Od nastavka dijaloga Beograda i Prištine ZSO je ponovo vraćena u žižu javnosti.

Američki ambasador na Kosovu Phillip Kosnett je nedavno izjavio da Kosovo ima obavezu da formira ZSO i naglasio da historija ne počinje danom formiranja vlade Albina Kurtija.

Evropska unija je na istoj liniji sa američkim ambasadorom.

U vezi izjave ambasadora Kosnetta o pridruživanju EU kažu da su posvećeni saradnji sa Amerikancima i da je saradnja EU i SAD važna za budućnost dijaloga.

"EU i SAD posvećene su bliskoj saradnji na Zapadnom Balkanu kako bi podržale pomirenje i poboljšale upravljanje, izgradile stabilnost i pokrenule ključne reforme integracije u EU celog regiona. Saradnja EU i SAD na terenu je od vitalnog značaja za napredak, uključujući dijalog o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije koji podržava EU", navode iz EU.

Kurti je već nekoliko puta jasno stavio do znanja da neće biti „etničkog udruživanja“.

Na pitanje da li će Kurtijevi prijedlozi, na prvom sastanku sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, biti uključeni u dijalogu u Briselu, EU je bila kratka u odgovoru.

"O dnevnom redu sastanaka za dijalog odlučivaće obe strane," dodao je Stano.

Kurti je na prvom sastanku sa predsjednikom Vučićem predložio četiri teme, uključujući mirovni sporazum između Kosova i Srbije.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri