Mišljenje analitičara

Iako često stižu zahtjevi da se pitanje Albanaca u Preševu, Bujanovcu i Medveđi rješava u okviru dijaloga između Kosova i Srbije, mišljenje stručnjaka za politička pitanja je da ni Vladi Kosova na čelu sa Albinom Kurtijem, to pitanje nije među prioritetima, prenosi Ekonomija onlajn.

Mišljenje sekretara Pokreta za jedinstvo Avni Klinakua je da "sve dok Preševska dolina ne bude uključena u dijalog Kosova i Srbije, situacija se u tom dijelu se neće poboljšati".

"Preševo, Medveđa i Bujanovci bi trebalo da budu dio dijaloga i dio rješenja problema, jer ćemo im na ovaj način utrti put i omogućiti pomoć u svim pravcima", rekao je Klinaku.

Sličnog mišljenja je i politikolog Skadran Ramadani koji navodi da je pitanje Preševske doline bilo aktuelno kada se kao moguće rješenje za Kosovo govorilo o razmjeni teritorija.

"Mislim da će sada biti sve manje fokusa i posvećenosti prema Albancima u Preševskoj dolini, jer se fokus dijaloga prebacio sa razmjene teritorija na unutrašnju ustavnu reorganizaciju Kosova, koja bi mogla da uključi i Zajednicu srpskih opština. Vjerujem da Dolina neće biti visoko na dnevnom redu i prioritetima vlade Kurtija, jer sada je uloga EU mnogo veća nego što je bila u vrijeme gospodina Thaçija, a poznato je da je EU na čelu sa Njemačkom bila stroga u pogledu potencijalnih promjena granica", rekao je Ramadani.

S druge strane, analitičar Fitim Salihu kaže da nikada nije urađeno dovoljno za Preševo, Medveđu i Bujanovac. Salihu je dodao da zahtjeve "Preševske doline" treba nepovratno izneti na pregovarački sto između Kosova i Srbije.

"Bez obzira na to da li su Albanci iz Doline uključeni u dijalog ili ne, važno je da njihovi zahtjevi budu prisutni u Briselu. Da to budu neopozivi zahtjevi iz Prištine. Vjerujem da je Albancima iz Preševske doline potrebna ruka Prištine koja će im pomoći u različitim oblicima, ne samo politički već i u oblicima koji tamo olakšavaju život, poput obrazovanja, sporta", kaže Salihu.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online