Izvještaj EU

U Izvještaju Savjeta Evropske unije, koji je sačinjen nakon večere Josepha Borella sa liderima Zapadnog Balkana govori se o mogućnosti postizanja sveobuhvatnog i pravno obavezujućeg konačnog sporazuma u dijalogu Beograda i Prištine, prenosi Ekonomija onlajn.

„Tokom slovenačkog predsedavanja Savetom EU 2021. godine postoji mogućnost postizanja pravno obavezujućeg sporazuma za normalizaciju odnosa između Prištine i Beograda kroz dijalog“, navodi se u izvještaju.

„Non-pejper“ koji se dovodi u vezu sa Slovenijom u izvještaju se navodi kao namjera da se ukalja imidž Slovenije uoči predsedavanja u EU, koji je na Zapadnom Balkanu generalno pozitivan.

U izvještaju se navodi da EU i poziva premijera Albina Kurtija da bude posvećen pregovaračkom procesu i da izbjegne kašnjenja koja mogu nastati kao rezultat lokalnih izbora na Kosovu, koji će se održati na jesen ove godine.

„Sljedeći lokalni izbori na Kosovu, za koje se očekuje da se održe na jesen ove godine, mogu učiniti da se Kurti manje fokusira na proces dijaloga. Važno je da ovom prilikom zemlje EU podrže Lajčakov dnevni red i podstaknu Kurtija da nastavi dijalog bez odlaganja“, naglašava se u izvještaju.

Između ostalog navodi se da treba izvršiti  politički pritisak na opoziciju da olakša buduće sporazume i podrži postizanje kompromisa između Prištine i Beograda.

„Pritisak na određene opozicione političke krugove u Prištini da olakšaju buduće sporazume i da se uvjere u potrebu postizanja historijskog kompromisa između Prištine i Beograda. Kurti je govorio o političkoj nespremnosti Skupštine Kosova, koja bi mogla da izazove dugoročnu političku nestabilnost čak i unutar njegove parlamentarne grupe. Te unutrašnje komplikacije riješiće se novim scenarijima, poput širenja vladajuće koalicije u cilju političke podrške“, navodi se u Izvještaju Savjeta EU koji je objavila „Demokratija“.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online