Portparol State departmenta

Portparol američkog State departmenta Edward "Ned" Price kaže da bi Kosovo i Srbija trebalo da primjene Washingtonski sporazum koji je potpisan u septembru 2020. godine, a koji je, američki predsjednik rekao da u potpunosti podržava.

Price izražava spremnost Sjedinjenih Država da podrže potpisivanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, koji će se završiti uzajamnim priznavanjem.

Između ostalog, Price naglašava da Kosovo i Srbija moraju da primjene Washingtonski sporazum koji je potpisan u septembru 2020. godine.

"Sjedinjene Države su spremne da podrže rad na sveobuhvatnom i obavezujućem sporazumu za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije, usmjerenom na uzajamno priznavanje, koji definiše temelje održive saradnje i prosperiteta. Podržavamo dijalog koji podržava EU i podstičemo strane da se hitno ponovo uključe u ovaj proces kako bi definisale tehnička i politička pitanja. Radićemo sa Srbijom i Kosovom na sprovođenju njihovih obaveza u Vashingtonu u znak podrške cilju pune normalizacije“, rekao je Price.

Dodao je da neopravdane spekulacije o promjeni granica na Balkanu po etničkoj liniji, rizikuju da podstaknu nestabilnost u regionu i ponove tenzije u prošlosti.

"Održiva, prosperitetna budućnost zapadnog Balkana mora se zasnivati na dobrom upravljanju, vladavini zakona, multietničkoj demokratiji i poštovanju ljudskih prava i osnovnih sloboda", napisao je Price u izjavi State departmenta.