NON-PAPER

Direktor i glavni i odgovorni urednik portala "Demokracia.com" Ardian Arifaj je, u izjavi za Tanjug, ocjenio je da u narednim danima, dok se Kosovo i Srbjia pripremaju za dijalog u Briselu, možemo očekivati probne balone poput navodnog francusko-njemačkog "non pejper" dokumenta.

Arifaj, koji je bio savjetnik predsjednika Hashima Thaçija, kaže da se ne može znati ko stoji iza tog "non pejpera", a samim tim ni njegov cilj, ali da ih možemo očekivati još do 11. maja kada je zakazan nastavak dijaloga u Briselu.

Arifaj je tako prokomentarisao najnoviji non pejper koga su navodno pripremile Francuska i Njemačka kao zajedničku inicijativu za nastavak dijaloga Beograda i Prištine, a kojom bi sjever postao autonomni okrug, SPC dobila privilegovan status. Prijedlog bi podrazumevao da Srbija ne ometa učlanjenje Kosova u međunarodne organizacije i međuosobno priznaje.

Na pitanje da li očekuje da će na premijera Albina Kuritija u Briselu gdje će sa evropskim zvaničnicima razgovarati u četvrtak, biti pritisaka, Arifaj kaže da to ne očekuje ovaj put, ali da će oni uslijediti kasnije.

"U početku procesa očekuje se da strane predstave stavove, a tek onda da uslijede pritisci i tome slično", rekao je Arifaj koji smatra da tek treba da se odredi da li će doći do promjena tema u dijalogu.

Sada je, kako naglašava, važno da se dijalog nastavi, a u toku procesa može da se odluči da li nešto i šta treba mijenjati.

Na pitanje na čemu bi Kosovo moglo da insistira, Arifaj ponavlja da Kosovo traži priznanje i članstvo u UN ali i apostrofira važnost da strane najprije sjednu za sto i da se vidi kako mogu dobiti to što im treba.

"Dijalog nema alternativu i zato moraju da se sretnu i da rade da se iznađe dogovor", rekao je Arifaj.

Na pitanje da li vjeruje da dogovor zavisi isključivo od volje Beograda i Prištine ili je on u više u rukama međunarodne zajednice, odnosno da li će pritisak da se sporazum postigne biti najprije dogovor između Njemačke i SAD, a ne Njemačke i Francuske na šta implicira non pejper, direktor portala "Demokracia.com" kaže da dogovor zavisi od spremnosti Kosova, Srbije i zemalja Kvinte.

On dodaje i da za sada ne postoji jednoglasnost u zemljama Kvinte.