ZSO po principu reciprociteta sa Srbijom

Profesor vašingtonskog univerziteta Johns Hopkins Daniel Serwer smatra da SAD treba da ubjedi Rusiju kako bi Kosovo dobilo stolicu i članstvo u Ujedinjenim Nacijama, dodajući da Albanci treba da traže recipročni mehanizam od Srbije za eventualno formiranje Zajednice srpskih opština na Kosovu, prenosi Reporteri.

Serwer navodi da Bidenova administracija treba da pomogne Kosovu, kako bi obezbjedilo stolicu u Ujedinjenim nacijama i dodaje da je ključna stvar u tome da SAD ubjede Rusiju da dozvoli članstvo Kosovu u UN. Partnerstvo SAD i EU smatra ključnim u rješavanju kosovskog pitanja.

„Evropska unija ima tri uloge, da poziva na dijalog, da ima strategiju štapa i šargarepe, u kojoj je EU krajnje odredište za Srbiju i Kosovo. EU mora da sarađuje sa SAD, kako bi osigurala primjenu sporazuma koji proizilaze iz dijaloga“, rekao je Serwer.

Američki profesor i stručnjak za Balkan smatra da Albanci od Srbije moraju tražiti reciprocitet za formiranje ZSO na Kosovu. Serwer dodaje da česte poruke bivšeg specijalnog izaslanika za dijalog Richarda Grenella na Twitteru jednostavno treba ignorisati.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri