Portparol EU

Evropska unija poziva Kosovo da ispuni obaveze preuzete sporazumom iz 2013. godine potpisanog u Briselu, uključujući i formiranje Zajednice srpskih opština u mjestima sa srpskom većinom, istako je portparol EU Peter Stano u intervjuu za Gazeta Express.

Stano ističe da uspostavljanje ZSO mora biti ispunjeno, kao i ostali dijelovi Briselskog sporazuma.

„Kosovo je sporazumom prihvatilo uspostavljanje Zajednice srpskih opština. Sporazum je postignut u dobroj vjeri i namjeri uključenih strana u dijalogu. Briselski sporazum nikada nije stavljen van snage“, rekao je Stano.

Portparol EU podsjetio je da je Kosovo ratifikovalo Briselski sporazum iz 2013. godine i u skupštini glasovima dvije trećine poslanika.

„Sporazum iz 2013. godine verifikovan je dvotrećinskom većinom u Skupštini Kosova. Time je Kosovo preuzelo međunarodnu obavezu da sprovede sporazum“, dodao je Stano.

Odluka Ustavnog suda o uspostavljanju ZSO, smatra Stano, pogrešno se tumači na Kosovu.

„Odluka Ustavnog suda iz 2015. godine u vezi sa ZSO kontinuirano se pogrešno tumači. Sud nikada nije rekao da ZSO ne može biti uspostavljena“, rekao je portparol EU.

Evropska unija očekuje da Kosovo ispuni preuzete obaveze tokom pregovora Beograda i Prištine.

„Očekujemo da Kosovo poštuje obaveze koje je preuzelo u procesu dijaloga“, zaključio je Stano.

Osnivanje ZSO zatražio je i specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak tokom zvanične posjete Prištini i Beogradu.

Istovremeno portparol Pokreta Samoopredjeljenje Perparim Kryeziu nije odgovorio medijima na pitanje kakav je stav Albina Kurtija vezano za ispunjavanje obaveze uspostavljanja ZSO na Kosovu.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express