Državni protokol

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović saopštio je kako je premijer Zdravko Krivokapić čestitao Kosovu Dan nezavisnosti 17. februara.

“Čestitao sam ja, čestitao je i premijer, to je lako naći”, rekao je Abazović za TV Klan Kosova.

Abazović tvrdi da je premijer Krivokapić čestitao nezavisnost putem državnog protokola, te poručio da se to može vidjeti.

On je dodao kako nije htio da uđe ni u kakvu koaliciju nakon izbora, niti da bude dio Vlade dok se ne potpiše sporazum koji je podrazumijevao da se neće dovoditi u pitanje nezavisnost Kosova.

Komentarišući to što je predsjednik Opštine Tuzi Nik Đeljošaj prozvao premijera Krivokapića zbog toga što je izostala njegova čestitka za Dan nezavisnosti Kosova, Abazović kaže da je Đelošaj time napravio malo propagande, pitajući zašto nijeste čestitali, što niste uradili.

“Imam pitanje za Đeljošaja, zašto nije pitao predsjednika Mila Đukanovića zašto on nije javno objavio svoju čestitku. Prvi put što nije u Vladi, zašto nije to učinio, zar mu sad više nisu potrebne manjine kada je u opoziciji? To je pitanje koje treba da se postavi, a ne da se trudi da stvara neprijatelje tamo gdje ima pozitivnih i korektnih stvari”, ističe Abazović.

On kaže da ne ulazi u pitanje šta ko personalno misli o jednoj državi i koliko ima simpatije.

“To je nešto drugo, nemam ja iluzije jer mi živimo u državi u kojoj su ljudi veoma polarizovani, ne zbog Kosova nego zbog pitanja odnosa između Srba i Crnogoraca koja ovdje postoje, ali politika Vlade je politika koja želi da stvori što bolje odnose sa svim državama u regionu i da se trudimo da damo jedan doprinos da se ta polarizacija smanji a ne da se uveliča. I ne znam da li u prilog tome ide pitanje Tuzi i pitanje ponašanja nekih albanskih političara. Ja mislim da ide protivno onome što treba da bude naša vizija, a to je zajedno u Evropi (zajedno evropski)”, zaključio je Abazović.