Bivši glavnokomandujući NATO

Bivši glavnokomandujući NATO Wesley K. Clark smatra da je uzajamno priznanje Kosova i Srbije put ka napretku i integraciji, najavljujući da očekuje posvećenost Bajdenove administracije Zapadnom Balkanu.

Clark je u intervjuu za Glas Amerike na albanskom komentarisao i pismo američkog predsjednika Joea Bidena upućeno predsjedniku Aleksandru Vučiću u kome se zalaže za međusobno priznanje Kosova i Srbije.
 
"Mislim da budućnost odnosa i da li će biti uzajamnog priznavanja zavisi od rukovodstva u Srbiji. Nadam se da rukovodstvo u Srbiji shvata važnost zbližavanja i dobrih odnosa sa zapadom za šta je neophodno priznavanje Kosova kao nezavisne države. To znači ostaviti prošlost i gledati u budućnost. Upoznao sam divne ljude iz Srbije, oni su veoma vezani za zapadne vrijednosti i nadam se da će srpsko rukovodstvo uvidjeti da mu je to u interesu", rekao je Clark.

Prethodna američka adminsitracija, dodaje Clark, napravila je ozbiljne pomake u odnosima Beograda i Prištine.

"Smatram da je ekonomski zamah nešto pozitivno i korisno. Drugi napor Bijele kuće i Trumpove administracije bio je za odnos sa Izraelom, što je takođe pozitivno. Mislim da ćemo vidjeti mnogo veću posvećenost Sjedinjenih Američkih Država radu sa evropskim saveznicima i prijateljima. SAD će uložiti napor da pomognemo Evropi da poboljša  situaciju, da ojača programe, investicije i ekonomske podsticaje prema Istoku. Ako pogledamo historiju, shvatićemo da je suština ekonomskog rasta i inovacija na zapadu i da će doći do koristi od približavanja zapadu", dodaje Clark.

Clark ističe da iz perspektive SAD međusobno priznanje nema alternativu i ocjenjuje da bi Srbija imala koristi od približavanja SAD.

"Uzajamno priznavanje je u interesu obe zemlje, kulturno historijski, ekonomski, obe bi imale koristi od takvog nečega. Tako da mislim da nije stvar u tome da kažem 'daću ti ovo, šta ćeš mi onda dati zauzvrat?' Mislim da je to obostrana korist za obe zemlje. Neprijateljstvo i tenzije nisu ničiji interes. Dakle, korist za Srbiju je veće približavanje zapadu. Korist za Srbiju je kraj ublažavanja tenzija sa Kosovom. Takođe i za Kosovo. Tako da mislim da Srbija ima dvostruku korist, jer je Kosovo već u skladu sa zapadom. Tako da se nadam da rukovodstvo u Srbiji ovo vidi onakvo kakvo jeste: Veliko otvaranje Sjedinjenih Država ka Srbiji i podstičem narod u Srbiji da iskoristi ovu priliku", rekao je Clark.

Bivši vrhovni komandant NATO ističe da je svijstan važnosti Balkana za mir u čitavoj Evropi.

"Ukoliko analizirate historiju konkurencije istok-zapad, ako pogledate hladni rat, glavne izazove i napredak koji je postignut, on je uvijek bio na periferiji. Veoma sam zadovoljan što su se administracija i  Putin dogovorili da produže novi ugovor START na pet godina. Mislim da je ovo važno. Pregovori i odnosi sa ideološkim i kulturnim protivnicima poput Kine i Rusije uvijek će imati centralno mjesto u američkoj diplomatiji. Ali najveće koristi i najveći uticaj na te odnose zapravo su imale periferije. I Sjedinjene Države su to shvatile. Znamo da je periferija važna i znamo da je na tektonskoj ploči čovečanstva, Balkanu gdje su se islam, hrišćanstvo i katoličanstvo historijski prepletali od Osmanskog carstva, Rimskog carstva do Grčke i Makedonije uvijek bilo sukoba. Znamo da je ovaj region veoma važan", dodaje Clark.

Kako kaže SAD posvećeno prate dešavanja upravo u ovom dijelu Evrope. Clark ističe i da su mnogi pomaci već ostvareni.

"Ohrabreni smo što je pitanje imena Makedonije riješeno. To je nešto zaista važno. U ovih 20 godina postignut je veliki napredak, ali ostaje još mnogo toga da se uradi. Znam da će ova administracija razmatrati jugoistočnu Evropu i Balkan kao važne prioritete", smatra Clark.

Sjedinjene Američke Države posebnu pažnju posvećuju borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije na Zapadnom Balkanu.

"Svaki američki ambasador podstiče vladu zemlje u kojoj je u misiji da jačanja antikorupcijske mjere, jer znamo da korupcija uvijek destabilizuje demokratije, podriva volju naroda i uništava povjerenje ljudi u vladu. Nisam video slabljenje angažovanja američke diplomatije u tom pogledu. Vjerujem da će se ovo nastaviti. Takođe mislim da ćemo sa Bidenovom administracijom vidjeti sve veći naglasak na demokratizaciji i ljudskim pravima. Mislim da će američki ambasadori, američka diplomatija uopšte, tražiti od njih da poštuju standarde svojih ustava i izvršavaju obećanja koja daju svojim narodima. Mislim da će administracija Bidena više naglasiti na političkim, ljudskim i kulturnim vrijednostima", očekuje Clark.

Poslije napada na Kongres mnogi smatraju da SAD nemaju moralni autoritet da dijele lekcije drugima. Ipak Clark se sa tim ne slaže.

"Vjerujem u snagu američkog naroda i institucija. Demokratija prolazi kroz različite faze. Sjedinjene Američke Države su prošle kroz tri glavna ciklusa od Građanskog rata 1860. godine, zatim smo imali Zlatno doba, progresivno doba koje se zapravo završilo oko 1980., a zatim smo Reaganov period od 40 godina. I svaki period donosi svoj napredak. Naš posljednji predsjednik Donald Trump iskoristio je sve razočarane snage, kako bi stvorio snažnu bazu pristalica. Ali mislim da ako to stavite u historijski kontekst, demokratija pobjeđuje", rekao je Clark u intervjuu za Glas Amerike na albanskom.
 
Izvor: VOA