Predstavnica KDI

Predstavnica Kosovskog demokratskog instituta Violeta Haxholli, koja prati dijalog Beograda i Prištine, kaže da je sporazum između Kosova i Srbije daleko, jer još uvijek postoje elementi za koje strane nisu postigle dogovor, prenosi Gazeta Express.

Haxholli je rekla da je jasno da pregovaračke strane imaju različite stavove u ključnim pitanjima.

"O nekim od ovih elemenata razgovarano je na sastancima, međutim, još uvijek postoje pitanja oko kojih strane nisu postigle dogovor", rekla je Haxholli.

Prema Haxholli postizanje sporazuma u najkraćem mogućem roku je pitanje volje za strane u dijalogu.

"Uprkos volji i dobroj namjeri posrednika dijaloga za Kosovo i Srbiju da postignu konačni sporazum, na kraju sve zavisi od volje Srbije i Kosova koliko će biti spremni da postignu dogovor", naglasila je Haxholli.

Haxholli kaže da je zbog izbornog procesa na Kosovu došlo do zastoja u dijalogu Beograda i Prištine.

"Trenutno se ne održavaju sastanci, jer je Kosovo u izbornom procesu, ali vjerujem da će se, nakon što se formiraju nove institucije, dijalog nastaviti i ova tema biti će jedan od prvih izazova Vlade, predsjednika i nove Skupštine", rekla je Haxholli.

Ističe da nejedinstvo i političke podjele mogu naštetiti Kosovu u procesu dijaloga.

"Kosovska strana mora biti spremna da se po ovom pitanju pozabavi ozbiljno i sa širokim političkim konsenzusom. U suprotnom, položaj Kosova u dijalogu i dalje će biti oštećen podjelom stranaka i nedostatkom jedinstvenog stava o ovom pitanju", rekla je Haxholli.
 
Izvor: Gazeta Express/KosovoOnline