State departmant

Nova američka administracija u potpunosti podržava briselski dijalog između Srbije i Kosova, čiji je cilj sveobuhvatni sporazum o normalizaciji, rekli su zvaničnici iz američkog State departmenta za Radio Slobodna Evropa.

Oni su istakli da će Sjedinjene Američke Države nastaviti da podržavaju Srbiju i Kosovo u pregovorima o postizanju sveobuhvatnog rešenja.

"Kao što je predsjednik Joe Bajden rekao, sveobuhvatno rješenje koje će dovesti do uzajamnog priznavanja, očuvanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta obe države i jačanja njihovih demokratskih institucija od suštinske je važnosti za napredak Srbije i Kosova. To bi poboljšalo bezbjednost i prosperitet obe zemlje, unapredilo njihove težnje za članstvom u Evropskoj uniji i drugim multilateralnim institucijama i podržalo trajni cilj cijele Evrope", naveo je u pisanoj izjavi jedan predstavnik press službe u State departmentu.

Ovim navodima se, kako piše RSE, potvrđuje da će u toku mandata nove administracije u Vašingtonu biti veće kordinacije sa Briselom u pokušajima da se postigne sporazum između Beograda i Prištine, što nije bio slučaj sa prethodnom administracijom, na čelu sa bivšim predsjednikom Donaldom Trumpom.

Odnos između Srbije i Kosova uz napore međunarodne zajednice se u prethodnom periodu vodio na dva koloseka.

Od kad je bivši američki predstavnik za dijalog Richard Grenell, u oktobru 2019. godine, preuzeo dužnost da pomogne postizanje sporazuma, evropski zvaničnici su u više navrata istakli da ne postoji transatlantska saradnja u naporima oko Srbije i Kosova.

Specijalni predstavnik Evropske Unije za dijalog Miroslav Lajčak je više puta priznao da ne postoji komunikacija sa Grenellovom ekipom, a generalni sekretar Evropske službe za spoljne poslove, Stefano Sanino je početkom ove nedjelje ocjenio da su odnosi sa Trump administacijom bili “polarizovani” te da se vidi pozitivna perspektiva sa novim administracijom u SAD.

I susret koji je doveo do ekonomskog sporazuma koji su strane postigle 4. septembra 2020. u američkoj prestonici, organizovan je bez konsultacije sa evropskom stranom.

Inače američki zvaničnici su za RSE podsetili da je i američki državni sekterar Antoni Blinken tokom saslušanja u Odboru za spoljne odnose američkog Senata, 19. januara, pozdravio napore prethodne administracije na dijalogu Kosovu i Srbiji, te da je između ostalog naveo da "postoje stvari koje možemo učiniti da pomognemo Kosovu da napreduje, a takođe se nadamo – koje će pokrenuti Srbiju naprijed".

Srbija i Kosovo su u toku Grenellovog posredovanja potpisale više “pisama namjere” koje su bile uglavnom ekonomskog karaktera i ticale se kopnene vazdušne i željezničke povezanosti.

EU koja skoro deset godina pomaže dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine je uglavnom o ovim dogovorima bila obavještena preko medija.

Izvor: RSE