Retorika i dalje ista

Dijalog Kosovo i Srbija u zastoju je zbog izbornog procesa i vjerovatno će tako biti još nekoliko mjeseci, međutim politička retorika i sukobi na daljinu između Prištine i Beograda nisu prestali, piše Reporteri.

Aktuelni premijer Kosova Avdullah Hoti, nakon sastanka sa političkim predstavnicima Albanaca “Preševske doline”, rekao je da će se sa "svakom mjerom trgovinskog reciprociteta koju Srbija vodi sa Kosovom, postupiti istom mjerom".

„Kada smo započeli proces dijaloga, u prvim nedjeljama kada sam preuzeo vladu, uklonili smo mjere reciprociteta i ukinuli odluku o tarifi i onome što je ranije bilo, što je otvorilo put procesu dijaloga. To se radi određenim vremenskim okvirom, tokom nekoliko mjeseci i kada se ovaj proces završi, ili se postupak završava uzajamnim priznavanjem, ili primjenjujemo sve mjere reciprociteta, bez izuzetka. Svaka mjera koju Srbija usmjeri na nas i mi ćemo je usmjeriti na Srbiju", rekao je Avdullah Hoti.

Izjavu Hotija podstakao je sastanak srpskog ministra spoljnih poslova Nikole Selakovića i katarskog ambasadora u Srbiji, od koga je zatraženo da ne lobira u korist priznavanja nezavisnosti Kosova. Prema zvaničnoj Prištini, ovo je u suprotnosti sa sporazumom od 4. septembra u Bijeloj kući u Vašingtonu, gdje je Srbija obećala da će zaustaviti kampanju protiv priznavanja Kosova, dok se posljednje neće prijaviti za članstvo u međunarodnim organizacijama.

Haradinaj-Stubla: Srbija krši Vašingtonski sporazum

Vršilac dužnosti ministra spoljnih poslova Kosova, Meliza Haradinaj-Stubla, reagovala je rekavši da „Srbija nastavlja da krši vašingtonski sporazum i obaveze preuzete u Briselu“.

„Uprkos obavezama preuzetim Sporazumom o ekonomskoj normalizaciji, Srbija ih se ne samo ne pridržava, već otvoreno krši obavezu 15 ovog sporazuma. Posljednji slučaj je onaj od 9. januara, kada ga je srpski ministar spoljnih poslova Selaković, koji je na sastanku sa katarskim ambasadorom u Beogradu, direktno zatražio od 'Katara da ne lobira za Kosovo'“, rekla je Haradinaj u izjavi.

Prema njenim riječima, Srbija krši prethodne sporazume potpisane u Briselu.

„Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore izražava zabrinutost zbog više od 33 tehnička sporazuma postignutih u Briselu, koje Srbija i dalje flagrantno krši. Dakle, Srbija nije funkcionalizovala granične prijelaze sa Kosovom, sporazum o otvaranju mosta preko Ibra, dok je bez ikakvog razloga uhapsila i privela građane Kosova Nezira Mehmetaja i Blerima Maqastenu, kršeći svako slovo sporazuma o slobodi kretanja, i dalje šverc nesertifikovanih proizvoda na sjeveru Kosova, kršeći Sporazum o sertifikaciji farmaceutskih proizvoda, kaže se u njenoj izjavi.

Vučić: Kosovo će biti iznenađeno ako se prijavi za neku međunarodnu organizaciju

Odmah je stigao odgovor srpske strane. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da „kosovska strana ne čita sporazume koje je potpisao“, dok je upozorio da će „ako Kosovo pokuša da se pridruži bilo kojoj međunarodnoj organizaciji biti iznenađeno. Ako ne poštuju sporazum Brisela, onda ih čeka iznenađenje. Znaju da kad kažem ovo stvarno mislim. Uvijek sam iskrena osoba, ne blefiram. Ako Kosovo pokuša da se pridružiti međunarodnim organizacijama, sačekaće ga neka iznenađenja, oni to znaju“, rekao je Vučić za TV Hepi.

Portparol spoljne politike EU Peter Stano rekao je da će "EU raditi sa obe strane da bi nastavila ovaj proces", dodajući da je izaslanik za dijalog Kosovo i Srbija Miroslav Lajčak nastavljajući svoje obaveze u vezi sa procesom dijaloga između Kosova i Srbije. Peter Stano je rekao da “konačni sporazum Kosovo-Srbija zavisi od obe zemlje i njihove sposobnosti”.

Izvor: Kosovo onlajn/ Reporteri