Mišljenje poznavaoca integracija

Zemlje Zapadnog Balkana su se obavezale na primjenu sporazum o "mini Šengenu", ali će to sigurno usporiti izborni procesi koji će biti u nekima od njih. Osim toga, politički stručnjaci kažu da primjena ovog sporazuma može zavisiti i od volje nove američke administracije i Evropske unije, prenosi Ekonomia Onlajn.

Uprkos pristupu koji je ranije imalo, Kosovo se 7. septembra u Vašingtonu obavezalo da će biti dio ove inicijative.

Belgezim Kamberi iz Instituta za socijalnu politiku, kaže da pitanje "mini Šengena" zavisi od volje Bidenove administracije.

“Kao što je poznato, praksa pokazuje da nove administracije u SAD nastavljaju sporazume prethodnih potpisanih administracija“, rekao je Kamberi.

S druge strane, univerzitetski profesor Afrim Hoti kaže da pored SAD, Evropska unija takođe ima ključnu ulogu u realizaciji "mini Šengena".

„Primjena "mini Šengena" zavisiće od odlučnosti koju će Evropska unija odraziti, jer projekcija koja je imala sporazum je u skladu sa uslovima EU za članstvo u regionu. Zatim stav SAD ili nove američke administracije koja će se držati prema ovom projektu ", izjavio je Afrim Hoti.

O "mini Šengenu" se razgovaralo i 2010. godine kada se tadašnji predsjednik Kosova Fatmir Sejdiu sastao na Prevalcu sa predsjednicima susjednih zemalja, koji su takođe izrazili spremnost za formiranje "mini Šengena".

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia onlajn