Propust tužilaštva

Krivični sud u Bazelu oslobodio je tri osobe osumnjičene za umješanost u prodaju lažnih avionskih karata za Kosovo, zbog greške javnog tužilaštva, prenosi Gazeta Express.

Kako navodi taj medij, predmetni sud oslobodio je trojicu optuženih, državljanine Njemačke, Italije i Sjeverne Makedonije, za komercijalne prevare i višestruko falsifikovanje dokumenata.

Oni su optuženi za prodaju karata na Kosovo preko turističke agencije u Bazelu, 2015. godine, za letove koji nikada nisu postojali.

Optužba ih je teretila za prevaru desetina kupaca i krađu više od 150.000 franaka. Takođe su bile uključene i druge kompanije, a nuđeni su i letovi sa njemačkih aerodroma.

"Dokazano je da je turistička agencija prodala i pustila na tržište bezvrijedne avionske karte", rekao je tročlani predsednik veća Roland Strauss na otvaranju suđenja u petak.

Fiktivni letovi za Prištinu primjećeni su nakon što ugovor između te kompanije i domaće avio-kompanije "Smartlynx" nije obnovljen, u proljeće 2015. godine.

Optužnica je bila manjkava


Trojni sud se žalio da tužilaštvo nije u potpunosti pokrilo slučaj. Prema riječima predsjedavajućeg sudije Straussa, ovo uopšte nije tačno, jer nije moguće djelimično podići optužnice.

"U trenutnom slučaju ovo nije u redu, jer postoji veza između problema i uključenih kompanija", naveo je Strauss.

Sud se takođe žalio da optužnica ostavlja utisak da su samo konkretni okrivljeni bili oni koji su varali.

"Njemačke vlasti za sprovođenje zakona pokrenule su postupak protiv osumnjičenih koji žive u Njemačkoj", istakao je Strauss.

Pred sudom nije utvrđeno da li su na platformu unete lažne i obmanjujuće informacije kako bi se omogućilo da se fiktivni letovi uopšte prodaju. Postoje sumnjivi podaci, dok, s druge strane, u slučaju racije kompanije nije bilo moguće pronaći nijedan dokument.

Međutim, dokazana je činjenica da je turistička agencija dvije godine prije 2015. godine besprekorno radila.

Sud je oslobodio sve tri osobe za krivična djela "komercijalne prevare i višestruko falsifikovanje dokumenata", jer, prema krivičnom sudiji, nije utvrđeno ko je počinio djelo.

S obzirom da su optuženi bili u pritvoru za to vrijeme, imaju pravo na naknadu, a troškovi postupka nameću se javnom tužiocu.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express