Važnost kontinuiranog angažovanja

Savjet za stabilizaciju i pridruživanje Kosova Evropskoj uniji pozvao je juče Kosovo da nastavi rad na postizanju pravno obavezujućeg sporazuma sa Srbijom, ali i primjeni sve do sada postignute sporazume, prenosi Tanjug.

"Na sastanku je naglašena važnost kontinuiranog angažovanja u pregovorima i postizanja sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa, što je ključno za napredak Kosova i Srbije na putu ka EU. Učesnici su se složili i da svi dosadašnji dogovori moraju da se poštuju i sprovode", navodi se u saopštenju Savjeta.

Pored važnosti dijaloga s Beogradom, naglašena je i neophodnost ubrzanja reformskih procesa na Kosovu, kroz "fokus svih političkih aktera i efikasnu koordinaciju u institucijama na Kosovu".

Pozitivno su ocjenjeni ukidanje takse na robu iz Srbije, učešće Kosova u regionalnim inicijativama i saradnja sa Specijalnim sudom za ratne zločine u Hagu.

Premijer Kosova Avdullah Hoti poručio je da je veoma entuzijastičan po pitanju predstojećih procesa na putu Kosova ka evropskim integracijama.

"Zajedno sa svojim timom imao sam uspešni neformalni sastanak u Savjetu za stabilizaciju i pridruživanje između EU i Kosova, gdje smo sagledali napredak Kosova na putu ka EU integracijama", napisao je Hoti u objavi na Twitter nalogu.

Video sastanku Savjeta za stabilizaciju i pridruživanje Kosova prisustvovali su šef dioplomatije EU Joseph Borell, kao i komesar EU za proširenje Olivér Várhelyi.