Portparol EU

Nekoliko dana nakon hapšenja lidera OVK, Odbor za spoljne poslove američkog Kongresa napisao je da Specijalni sud ne istražuje srpske zločine na Kosovu, iako je nadležan za ovo, a Specijalni sud je opisan kao monoetnički sud, prenosi Lajmi.

Na ovo saopštenje Odbora, Evropska unija je odbila da da jasan odgovor na pitanje RTK.

"Specijalizovana vijeća smatraće odgovornim lica koja su pojedinačno počinila zločine, a ne jednu etničku grupu, organizaciju ili zajednicu", rekao je portparol EU za spoljnu politiku i bezbjednost Peter Stano.

Evropska unija tvrdi da su mandat i nadležnost Specijalnog suda dobro definisani. Ali, bez preciziranja da li će Specijalni sud istraživati srpske zločine počinjene na Kosovu, navodi se u tekstu.

“EU je pozdravila napore i odluku kosovskih vlasti da uspostave Specijalizovana vijeća i Specijalizovano tužilaštvo kao nezavisne pravosudne institucije koje djeluju u skladu sa njihovim dobro definisanim mandatom", kaže se u odgovoru.

Sljedeće ročište o postupanju po optužnici prema Hashimu Thaçiju, Kadri Veseliju, Jakupu Krasniqiju i Rexhepu Selimiju, zakazano je za 18. novembar.

Izvor: Kosovo Online/Lajmi