Njemački general Mannfred Hofmayer, koji je ovih dana završio svoju mirovnu misiju na mjestu komandanta MNS sektora Jug na posljednjoj press konferenciji potvrdio je glasine da ce možda u kasarni, kada se povuku vojnici, biti smješten prizrenski univerzitet. To su prije njega iznosili i drugi generali, ali je Hofmayer iznio niz konkretnih i novih činjenica.

“Istina je da na ovom planu imamo veliku podršku od Ministarstva za obrazovanje nauku i tehnologiju Kosova, a sa druge strane jednog  penzionisanog profesora koji je mnogo angažovan u jednoj organizaciji za razvoj. U okviru te organizacije zalaže se puno da u ovoj kazsrni, kada se ona napusti od strane KFOR-a, u saradnji sa Vladom Kosova bude smješten univerzitet”.

“On je boravio ovdje u kampu i razgovarao samnom kako bi razmotrio mogućnosti da se ovdje u okviru Univerziteta otvori medicinski fakultet. Posjetio je nedavno izgrađenu vojnu bolnicu kako bi vidio koliko naši vojni ljekari mogu da pomognu budućim studentima da obavljaju praksu –kazao je njemački general, dodavši da su oni poslali sluzbenu bilješku komandi BUNDESFER-a u Postdamu”.

“Taj će se proefesor obratiti ministartvu odbrane i glavnom štabu za mirovne misije van Njemačke sa sjedištem u Postdamu“.

“Ali glavni cilj njemačke vlade jeste da ovaj prostor preda na jednom visokom nivou naravno kad dođe vrijeme da se mi povućemo odavde.
Mi sada imamo obavezu da sve ovo pojasnimo našim poreskim obveznicima u Njemačkoj jer smo zaista imali velike investicije, počevši od kuhinje te bolnice i ostalih zgrada. Zato želimo da kada za to dođe vrijeme, primopredaja bude na najvišem nivou. Naravno za tako nešto se još uvijek nezna datum”, rekao je Mannfred Hofmayer.

U krugu kasarne, koja ima zaista veliki prostor od nekoliko desetina hektara, nedavno je izgrađena vojna bolnica, ali i moderna kuhinja vrijedna, kako je zvanično rečeno, oko 10 miliona eura.

Za Univerzitet u Prizrenu koji treba da startuje 1. oktobra ove godine i primi pet hiljada brucoša, prizrenska opština je zvanišno obezbjedila 22 hektara zemljišta. Niko međutim do sada, osim možda najužeg kruga, nezna koje je to zemljiste. Sa druge strane, kao sto reče ovaj visoki oficir BUNDESFER-a u krugu kasarne će možda biti univerzitet, računajući i odeljenje medicinskog fakulteta.

Šta će od svega ovoga ispasti, pokazaće vrijeme. U svakom slučaju Prizren i Kosovo će dobiti novi univerzitet i mogućnost da mladi ne moraju da odlaze vani nego studiraju i usavršavaju se tu u blizini svojih domova.