Diskriminacija!

Gradonačelnik Prizrena Shaqir Totaj kaže da su opštine na Kosovu u kojima na čelu nije Samoopredjeljenje diskriminisane, jer im se daje manje sredstava sa centralnog nivoa, prenosi Indeksonline.

Navodeći da je Prizren dobio manje od milion eura sa centralnog nivoa, Totaj kaže da je neprofesionalan i diskriminatoran pristup opštinama koje ne vodi pokret Samoopredjeljenje, i apeluje da centralne vlasti da budu "profesionalniji i sveobuhvatniji".

"Ono što iznosimo su podaci, a ne žalbe, oni su odraz ili prikaz činjeničnog stanja. Znamo da glavni grant dolazi od Vlade i da se zasniva na broju stanovnika i teritoriji. Ali ostale investicije koje treba da dođu u opštine preko ministarstava, tu su opštine diskriminisane. Vidjeli ste to prije nekoliko mjeseci, bilo je javno, gdje je paradoks na primjer gdje mala opština Štimlje dobija više sredstava nego Priština ili Prizren", naveo je Totaj.

Dodaje da je Gnjilane, kao mnogo manja opština od Prizrena, dobilo šest miliona.

"Ne kažem diskriminacija, jer da bih rekao da je to namerna diskriminacija, moram da imam argumente, već govorim o neprofesionalnosti i neosetljivosti za realnost", rekao je Totaj.

Zatražio je da politička pripadnost ne bude prepreka u smislu pomoći sa centralnog nivoa. On smatra važnom saradnju Vlade Kosova i opština.

"Mislim da na pitanje saradnje centralne i lokalne vlasti ne bi trebalo da utiče politička ili partijska pozadina jer je važno da građani vide rezultate saradnje centralnih i lokalnih vlasti, a tu ima prostora za poboljšanje", rekao je Totaj.

Izvor: Kosovo Online/Indeksonline