Važnost razvoja

Premijer Kosova Albin Kurti i ministarka industrije, preduzetništva i trgovine Rozeta Hajdari sreli su se u srijedu u Prizrenu sa kompanijama koje posluju u Parku za obuku i inovacije (ITP) u ovom gradu. Kurti je ovom prilikom istakao važnost razvoja Inovacionog parka u Prizrenu, koji je već počeo da ostvaruje prihode.

"Na pravom smo putu ka samoodrživosti kroz razvoj. ITP ostvaruje sve veće prihode putem zakupnina i usluga, pri čemu je za 2023. godinu ostvareno 400 hiljada eura, sa projekcijom od 502 hiljade eura za ovu godinu. Fokus je na inovacijama i održivom razvoju," izjavio je premijer Kurti.

Ministarka Hajdari je takođe istakla da je podrška vlade ovom Parku za obuku i inovacije uspješna priča bliske saradnje između Kosova i Njemačke.

Ona je rekla da će se u junu pokrenuti šeme u vrijednosti od 1,9 miliona eura za oblast inovacija za startapove, kao i za mala i srednja preduzeća koja donose inovacije.

O ovom parku govorio je i njemački ambasador na Kosovu, Jorn Rode, koji je takođe ocjenio da je ITP veoma važan za inovativne biznise.