Prethodnih dana širom Kosova

Policija Kosova je prethodnih dana širom Kosova sprovela više akcija hapšenja zbog posjedovanja i prodaje opojnih droga, trgovine ljudima i prostitucije.

Akcije su sprovedene u Gnjilanu, Prizrenu, Mitrovici, Prištini i Peći. Tokom prošlog mjeseca policija je zatvorila 38 lokala za masažu, jer se sumnja da su služili kao paravan za prostituciju.

Policija Kosova sprovodi opsežne akcije protiv trgovine ljudima i prostitucije, poručuje portparol policije Daut Hoxha i ističe da policija bilježi uspjeh i u borbi protiv trgovine narkoticima, jer je od početka godine identifikovano 374 lica koja se terete za proizvodnju i trgovinu narkoticima.

U posljednja dva mjeseca zaplenjene su značajne količine narkotika različitih vrsta, a najviše marihuane, oko 200 kg.

"Tokom policijske operacije, 28 februara, Policija Kosova je dobila informaciju da se u selu Suvi Do kod Mitrovice, u kući kosovskog Srbina nalazi izvesna količina droge. Relevantna policijska jedinica, uz pomoć policijske stanice sjever, preduzela aktivnosti i poslije izvršene kontrole, u pomenutoj kući pronašla i zaplenila 27 paketa marihuane, za koju se sumnja da je namjenjena prodaji", istakao je portparol Policija Kosova Daut Hoxha.

Politikolog i aktivista NVO Centar za mir i toleranciju Stefan Filipović smatra da su akcije Policija Kosova u cilju spriječavanja posjedovanja i prodaje narkotika, trgovine ljudima i prostitucije pozitivne i da je situacija alarmantna kada su ove društvene pojave u pitanju.

"Vidimo da postoje određene političke akcije na Kosovu, a i u regionu. Situacije je alarmantna, nije ozbiljna, već alarmantna i ona se ne može vezati samo zaproblem prostitucije ili problem trgovine opojnih sredstava, nego je u pitanju opšti problem, koji se naziva organizovani kriminal. Problem je što se u našem društvu veoma malo zna šta je to organizovani kriminal, tako da kada govorimo o policiji i policijskim akcijama, moram da kažem široj javnosti da to nije dovoljno, da je to samo početak, a problem koji smo imali posljednjih par nedjelja, odnosno akcije policije što pozdravljam i smatram da je to veoma pozitivno, one ne mogu da riješe postojeći problem, ako sudstvo u potpunosti ne stane iza ovih policijskih akcija i ako ne postoji polička volja da se organiizovani kriminal suzbije", istakao je politikolog Stefan Filipović.

Tokom februara u regionu Prištine, Prizrena i Peći u sklopu akcije "Masaža" policije je obavila kontrolu 63 lokala za masažu od kojih je 38 zbog raznih nepravilnosti privremeno zatvoreno.

Tokom prošlog mjeseca policija je otkrila pet državljanki Albanije koje su na Kosovu boravile bez radne i boravišne dozvole.

Evica Kovačević, RTK2