Nepoznavanje međunarodnih odnosa

Vlada Kosova i njen prvi zamjenik, ministar spoljnih poslova Behgjet Pacolli imaju različite stavove o tome da li bi Srbija trebalo da prizna Kosovo.

Pacolli je prije izvesnog vremena izjavio kako "nije neophodno da Srbija prizna državu Kosovo", a u Vladi Kosova ističu da je nastavak dijaloga Beograda i Prištine prihvaćen jer nema alternativu ali da treba da se okonča međusobnim priznanjem, piše Koha ditore.
"Smatramo da se dijalog treba strukturirati i vremenski odrediti obezbjeđujući završetak koji podrazumjeva međusobno priznanje dvije države", kažu u kabinetu premijera Kosova. 
U Vladi takođe ističu kako normalizacija odnosa između Beograda i Prištine garantuje mir i stabilnost na Balkanu i pomaže put evropskih integracija Srbije, Kosova i cijelog zapadnog Balkana. 
U Prištini se Pacolliju zamjera izjava izrečena u Vašingtonu kada je ministru spoljnih poslova Srbije Ivici Dačiću predložio da zajednički u sjevernom dijelu Kosova otvore bescarinsku ekonomsku zonu čime od Srbije čini faktor u unutrašnjim kretanjima i odnosima na Kosovu. 
Analitičari u Prištini smatraju da su ovakve izjave Pacollija rezultat nedovoljnog poznavanja međunarodnih odnosa i činjenice da ne može biti smenjen pošto njegova dva poslanika obezbjeđuju opstanak na vlasti vladajuće koalicije.