Hodao hodnicima sa svojim savjetnikom

Svjetski ekonomski forum održan u Davosu u Švicarskoj nudi ogromne mogućnosti liderima, posebno malim državama da održavaju produktivne sastanke o političkim i ekonomskim problemima u svojim zemljama. Dok su se balkanski lideri sastajali sa investitorima i na svojim sastancima, predsjednik Thaçi hodao je hodnicima sa svojim savjetnikom.

Ukoliko počnemo sa dnevnim redom sastanaka objavljenim na Facebooku, izgleda da se predsjednik Kosova, Hashim Thaçi, u Davosu, između ostalog, smatrao nepoznatim kod svojih kolega.

Jedini ljudi sa kojima se Thaçi rukovao su oni koji se inače susreću sa kosovskim političkim predstavnicima. Koncept sastanaka u Davosu trebalo bi da ide daleko izvan ove logike.

Dok su balkanski državnici objavljivali fotografije sa različitim biznismenima i privrednicima koji su naveli da su zainteresovani za investicije, predsjednik Thaçi obratio se javnosti objavama na Facebooku, gdje razgovara sa svojim savjetnikom, Bekimom Qollakuom, i kako je entuzijastično objavio na Facebooku - i da se sastao sa srpskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem. Posljednji sastanak nije ilustrovan fotografijama.

"Razgovarali smo o nastavku dijaloga, o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije i o neophodnosti postizanja historijskog sporazuma između dvije države," rekao je Thaçi na Facebooku.

Međutim, Vučić nije govorio o tom sporazumu, već je ponovio da se dijalog ne može završiti priznanjem Kosova od strane Srbije, iako kosovske vlasti insistiraju na tome da je to epilog razgovora između Kosova i Srbije.

"Ako neko misli da je ideja normalizacije odnosa između Beograda i Prištine čini da Srbija prizna Kosovo, onda hvala, doviđenja," rekao je Vučić novinarima u Davosu.

Kada su ga novinari pitali kakav je stav Prištine, Vučić je rekao da to pitaju Thaçija i da je slobodan, da šeta hodnicima.

Nakon Vučića, Thaçi se takođe sastao sa evropskim komesarom za proširenje i susjedsku politiku, Johanesom Hanom, koji je takođe održao sastanke sa drugim balkanskim liderima.

Thaçi se takođe sastao sa premijerom Makedonije, Zoranom Zaevim, koji je takođe bio na Kosovu prije nekoliko sedmica.

Drugim riječima, Thaçi nije uspio da prekine blokadu u kojoj je učestvovao. Sastanci s Hanom, Vučićem i Zaevim su prirodni i njih ne bi trebalo inače naglašavati.

Radi ilustracije, skrećemo pažnju na dnevni red albanskog premijera, Edija Rame, u Davosu.

On se tamo sastao sa predsjednikom Srbije Vučićem, sa kojim je, kaže, razgovarao o Kosovu.

"Sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem razgovarali smo o bilateralnoj i regionalnoj saradnji i o napretku dijaloga između Srbije i Kosova," napisao je Rama na svom Facebook profilu.

Pored Vučića, Rama se sastao i sa premijerom Hrvatske, Holandije i Grčke. Ovom prilikom, Rama je ukazao da je tema diskusije bila finalizacija dijaloga i potpisivanje dokumenta strateškog partnerstva u Tirani, na proljeće.

Sa druge strane, i novi makedonski premijer Zoran Zaev, sve vrijeme u Davosu je išao sa sastanka na sastanak.

Zoran Zaev razgovarao je sa grčkim premijerom Alexisom Tsiprasom o rješavanju spora oko imena  Makedonije.

Makedonski premijer je naveo da se složio sa preimenovanjem skopskog aerodroma "Aleksandar Veliki" i istoimenog auto-puta koji je sprečio Grčku da smatra da su naziv Makedonije i Aleksandar Veliki dio historije njihove države. Zaev nije ukazao na to kakav će biti novi naziv aerodroma, ali njegov grčki kolega pozdravio je ovu odluku.

Zaev je rekao da to čini kako bi posvjedočio da nemaju teritorijalne pretenzije.

Ovo je jedan od koraka za rješavanje pitanja imena i otvaranje puta pristupanja Makedonije Evropskoj uniji.

Zaev je, pored političkih sastanaka, imao i druge sastanke u oblasti ekonomije koje je održao u Davosu.

Premijer Zaev se sastao sa potpredsjednikom Evropske banke, sa kojim je, kako je rekao, razgovarao o investicijama u Makedoniji.

Davos nudi odlične mogućnosti za započinjanje komunikacije i saradnje sa svjetskim gigantima, rekao je Zaev kada se sastao sa predstavnicima kompanije "Philips".

Predsjednik Srbije u Davos je otišao sa premijerkom Srbije, Anom Brnabić, i pored sastanka sa Thaçijem i Ramom, pozvao je poljskog predsjednika Andrzeja Dudu da posjeti Srbiju.

Brnabić je, kako su preneli, srpski mediji, bila fokusirana na održavanje brojnih sastanaka sa liderima i predstavnicima kompanija koje posluju u Srbiji i novim investitorima.

Učestvovala je i na sastanku mladih evropskih lidera.

Na Svjetskom ekonomskom forumu održanom u Davosu, u Švicarskoj, učestvuju najmoćniji lideri u političkoj i ekonomskoj sferi.

Pred predstavnicima mnogih zemalja, govorila je premijerka Velike Britanije, Theresa May, a govorio je i američki predsjednik Donald Trump. Dvoje zvaničnika održalo je takođe sastanak.

Thaçi se pohvalio sastancima sa svjetskim liderima, ali imena i fotografije nedostaju



Dalje portal "GazetaExpress", navodi da je predsjednik Kosova Hashim Thaçi objavljivao je svoje sastanke putem socijalne mreže Facebook. U većini objava vidimo priču o razgovorima sa različitim svjetskim liderima.

Uz ove poruke koje se objavljuju takođe se prilože i fotografije kao znak da je sastanak i održan, takođe se objave i imena sa kojima je održan sastanak.

Ali, za razliku od drugih objava, on nije spomenuo imena sa kojima se sastao, niti je priložio fotografije, putem kojih dokazuje sastanke.

GazetaExpress/Kossev.info