Predsjednik u Davosu

Predsjednik Kosova Hashim Thaçi je rekao da usvajanjem Zakona o demarkaciji sa Crnom Gorom, Kosovo će dobiti liberalizaciju viza.

“Kosovo mora da bude dio Nove strategije Evropske Komisije za proširenje kao sve zemlje Zapadnog Balkana”, rekao je predsjednik Thaçi na Svjetskom ekonomskom forumu koji se održava u Davosu.

Nakon diskusija na zatvorenoj konferenciji rečeno je da će i Kosovo biti dio strategije, ukoliko završava svoje zadatke. Jedan od tih zadataka je ispoštovanje međunarodnih sporazuma.

Thaçi je rekao da je Kosovo napredovalo u procesu reformi i da će ratifikacija sporazuma sa Crnom Gorom i postignuti mir između Kosova i Srbije, doprineti cijelom regionu.

Na konferenciji su, pored predsjednika Hashima Thaçija učestvovali i premijer Crne Gore Duško Marković, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijeri Albanije i Makedonije Edi Rama i Zoran Zaev i predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine (BiH), Denis Zvizdić.

"Ova godina predstavlja jednu od ključnih za evropsku perspektivu regiona", saglasili su se lideri država Zapadnog Balkana na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu.