Svaki poslanik mjesečno dobio po 1.465 eura

Iako više nisu poslanici, oni i dalje dobijaju plate. Samo za mjesece maj i jun iz državnog budžeta je potrošeno preko 400 hiljada eura za plate poslanika Skupštine Kosova, koja je raspuštena 10. maja.

Odlazeća Vlada Ise Mustafe 10. maja je srušena kada su bivši poslanici odlučili dati glas u korist izglasavanje nepovjerenja Vladi koalicije PDK-LDK.

Nekoliko sati kasnije, predsjednik Republike, Hashim Thaçi, izdao je dekret o raspuštanju parlamenta.

Ali to nije bila prepreka da  budžet Kosova potroši preko 250 hiljada eura kako bi platio sada već bivše poslanike.

Sekretar Skupštine Kosova, Ismet Krasniqi, je putem e-maila rekao za portal "kallxo.com" da je samo 14 poslanika koji su ostvarili prihode samo do 10. maja, iz razloga što su isti dobijali plate iz drugih institucija.

"14 poslanika u petom sazivu Skupštine, u maju 2017. godine, su ostvarili prihode samo do 10. maja 2017. godine, jer su isti realizovali prihode u drugim institucijama. Ukupan iznos plata za maj i naknade za april i maj 2017. (do datuma raspuštanja parlamenta), iznosi neto 250.013 eura i 07 centi", navodi se u odgovoru Skupštine Kosova.

Dok su dnevnice za mjesec maj iznosile 2.938 eur i 76 centi.

Član 14. Zakona o pravima i odgovornostima poslanika navodi da poslanik nakon okončanja mandata će dobijati prelaznu platu, što znači da će poslanik dobijati platu za narednih 12 mjeseci.

Sekretar Skupštine je rekao da preko 155 hiljada eura je potrošeno u junu za poslanike Skupštine koja je raspuštena 10. maja.

"106 poslanika petog saziva je realizovalo prihode u junu 2017. godine. Troškovi za plate za mjesec jun 2017. godine iznose 155.390 eura i 91 cent", rekao je sekretar Skupštine.

To znači da je iz budžeta Kosova izdvojeno 1.465 eura za jednog bivšeg poslanika.

Svi bivši poslanici koji ne budu izabrani ili ne budu radili u nekoj drugoj javnoj instituciji će nastaviti da primaju mjesečnu platu od 1.465 eura u narednih 12 mjeseci.

Bivši poslanici u junu nisu dobili dnevnice od Skupštine Kosova.

Emisija "Život na Kosovu" je postavila pitanje nekim poslanicima kolika je njihova plata i nijedan od njih nije dao istu cifru. A bilo je i onih koji nisu znali koliko su plaćeni za njihov rad u Skupštini Kosova.

/kallxo.com/