Preko 10 odsto pripadnika manjina

Preko 10 odsto pripadnika Kosovskih bezbjednosnih snaga iz manjinskih su zajednica, uključujući i srpsku, bošnjačku, romsku, hrvatsku zajednicu i druge.

Predstavnici institucija i Kosovskih snaga bezbjednosti navode da su evropski standardi po pitanju multietničkog sastava snaga već ispunjeni.

Odlazeći zamjenik ministra Kosovskih bezbjednosnih snaga, Muhamet Latifi, izjavio je za RSE da su u sastav KBS-a uključene sve zajednice koje žive na Kosovu. Prema njegovim riječima, ovim sastavom smanjuju se i predrasude zajednica koje su ranije postojale, piše portal "Klan Kosova", prenosi portal "Kossev.info".

"U ovom trenutku mislim da su predrasude prevaziđene i kod srpske zajednice, na osnovu argumenata i činjenice da smo ove godine imali kampanju regrutovanja srpske zajednice i imali zahtjeve da se pridruže KBS-u. Oni su bili iz svih djelova Kosova", rekao je Latifi.

Pored broja od 45 pripadnika srpske zajednice, koji su dio KBS-a, očekuje se da se od 1. jula, nakon završetka obuke još 61 član pridruži KBS-u.

Ministarstvo Kosovskih bezbjednosnih snaga je izradilo posebnu strategiju za uključivanje manjinskih zajednica u ovu instituciju.

Zamjenik ministra, Muhamet Latifi, izjavio je za RSE da će ova strategija pomoći da članovi zajednica budu dio KBS-a i buduće vojske.

"Ova strategija daje podršku svim zajednicama i njihovom učešću u KBS-u i budućoj Vojsci Kosova. Strategija je potpisana i akcioni plan je pripremljen, tako da će u narednim mjesecima biti realizovana", rekao je Latifi.

Nekadašnji član skupštinskog Odbora za unutrašnje poslove, bezbjednost i nadgledanje Bezbjednosnih snaga Kosova u Skupštini Kosova, Anton Quni, izjavio je za RSE da je zastupljenost svih zajednica u Kosovskim snagama bezbjednosti na pravom nivou. Kako smatra Quni, srpska zajednica je imala i još uvijek ima problem da bude dio ovih snaga.

"Govorim o srpskoj zajednici, oni imaju problema sa svojim krugovima, i imaju predrasude zbog svojih krugova. Bilo je slučajeva da čak i nakon što uđu u KBS, budu primorani da napuste, zbog pritiska i predrasuda. Ali mislim da će se to vremenom prevazići", rekao je Quni.

Kosovske bezbjednosne snage trenutno imaju mandat snaga za hitne slučajeve i pod nadzorom NATO-a su. Namjeravaju u budućnosti da postanu vojna snaga na Kosovu. Ali, ova transformacija zahtjeva ustavne amandmane u Skupštini za šta mora da se obezbjedi podrška srpskih poslanika, koji su do sada bili kategorično protiv.

Anton Quni kaže da srpske političke partije i dalje predstavljaju prepreku kada je u pitanju transformacija KBS-a u snage sa vojnom misijom.

"Da, to ima direktnog uticaja na one koji su zainteresovani da nose uniforme KBS-a. Kada čujete izjave srpskih poslanika, ili političara u Beogradu protiv KBS-a, normalno da oni koji su zainteresovani imaju nedoumice", rekao je Quni.

Na Kosovu ima Srba koji odbacuju Kosovske bezbjednosne snage.

KBS su multietničke snage i trenutno imaju sljedeći sastav, kada su u pitanju zajednice:

Aškalijska zajednica - 29 članova ili 1,21%
Bošnjačka zajednica - 43 člana ili 1,79%
Hrvatska zajednica - 3 člana ili 0,13%
Egipćanska zajednica - 13 članova ili 0,5%
Goranska zajednica - 2 člana ili 0.08%
Romska zajednica - 2 člana ili 0.08%
Srpska zajednica - 45 članova ili 1,88%
Turska zajednica - 49 članova ili 2,04%
Makedonska zajednica - 1 član ili 0,04%