Imaju četiri poslanika

Alijansa novo Kosovo (AKR), koja je uspjela osigurati četiri poslanika na zajedničkoj listi sa LDK i Alternativom, ima veoma važnu ulogu za koaliciju LAA.

Također uloga ovog subjekta ne blijedi, čak i ako on prođe u najvećoj koaliciji PAN, pošto četiri poslanika ove stranke pomažu u osiguravanju glasova potrebnih za formiranje Vlade.

Ovako smatraju poznavaoci političkih kretanja, koji ne isključuju mogućnost da poslanici ovog subjekta izađu individualno u znak podrške koaliciji PAN i daju glas za formiranje Vlade. S druge strane, predstavnici AKR-a kažu da će ovaj subjekat kojim će putem ići tek nakon sastanka koji će održati nakon zvaničnih rezultata, piše list "Zëri".

Kandidatkinja AKR-a, Myzejene Selmani je rekla da će o sudbini AKR-a odlučiti nakon konačnih rezultata izbora.

"Trenutno čekamo rezultate CIK-a, a zatim ćemo odlučiti kako ćemo. Cijela suština je da dobijemo rezultate, a zatim ćemo održati sastanak Upravnog vijeća, Predsjedništva i onda će organi Predsjedništva izaći sa odlukom", rekla je za list "Zëri", neposredno prije izlaska službenih rezultata izbora.

S druge strane, politički analitičar Ramush Tahiri je ocijenio da brzo stvaranje predizborne koalicije donosi rizik da ne ostanu nakon izbora.