Kamen spoticanja nacrt zakona o Trepči

Srpskoj listi, koji je dio Vlade Kosova, se nimalo ne sviđa procesuiranje u Skupštinu Kosova nacrt zakona o Trepči. Osim što nisu glasali na sjednici Vlade, ministri ove liste koji su dio kabineta su demonstrativno napustili sjednicu izvršne vlasti. Kako bi se suprotstavili ovom nacrtu jedan broj građana srpske nacionalne zajednice su protestovali blokiranjem nekih regionalnih puteva.

U svom govoru, potpredsjednik Vlade Branimir Stojanović, je rekao da neće podržati taj nacrt zakona, koji je prema njemu, više politički nego ekonomski. Također je dodao da će narednih dana izaći u javnost sa političkim stavovima o ovom pitanju.

Portal "Indeksonline" je pokušao da dobije odgovor od ove Liste, da li će poduzeti neki korak, međutim kontakt sa njima je bio nemoguć.

S druge strane, savjetnik premijera Ise Mustafe istovremeno i zamjenik ministra Lokalne samouprave, Bajram Gecaj je za portal "Indeksonline" izjavio da će oni kao vladina koalicija učiniti sve da ne dopuste da Srpska lista izađe iz koalicije. On je naglasio da će razgovarati sa Srpskom listom o pitanju nacrta zakona o Trepči.

"Srpska lista je otvoreno izrazila svoje stavove i u sklopu vladinog kabineta. Mi ćemo nastaviti razgovore i da govorićemo i o ovom pitanju. Nacrt će se u petak naći pred Skupštinu i onda ćemo vidjeti. Mi smo zainteresirani da oni ostanu unutar koalicije, ali i dalje ćemo ostati zadovoljni akcijama koalicije", rekao je Gecaj.

Srpska lista je u prošlosti na nekoliko mjeseci bojkotovala kosovske institucije, nakon što je premijer Mustafa smjenio bivšeg ministra Aleksandra Jablanovića poslije uvrede koje je uputio đakovačkim majkama.

/Indeksonline/