Kursevi u Prištini, Prizrenu i Peći

Institut "Yunus Emre" i ove školske godine nastavlja da organizuje kurseve turskog jezika u Prištini, Prizrenu i Peći. Kursevi su počeli u ponedjeljak, 3. oktobra, a Kosovari su sve zainteresovaniji za učenje turskog jezika.

Direktor Instituta “Yunus Emre” u Prištini, Mehmet Ülker u razgovoru za Anadolu Agency (AA) kaže da Institut od svog osnivanja 2011. godine razvija različite aktivnosti, kako u tri kosovska centra Prištini, Prizrenu i Peći, tako i u drugim regionima Kosova.

“Institut 'Yunus Emre' je posrednik u stvaranju prijateljskih mostova između Turske i zemalja u kojima se nalazimo, kao i posrednik u širenju turske kulture i civilizacije u svijetu. S tog aspekta, ovaj Institut organizuje aktivnosti koje imaju za cilj stvaranje mostova među građanima i intelektualcima Kosova i Turske”, kaže direktor Ülker.

On ističe da je jedna od tih aktivnosti i organizovanje kurseva za učenje turskog jezika i turske kulture za koje su posljednjih godina građani Kosova jako zaintresovani. Iz tog razloga, pored kurseva, Institut organizuje i brojne aktivnosti po školama i različitim institucijama.

“Privredni razvoj u posljednje vrijeme, širenje Turske u svijetu, upotreba turskog jezika uopše u svijetu, kao i prijateljski mostovi između dva naroda, glavni su razlozi zaintresovanosti za turski jezik”, naglašava Ülker.

Ülker napominje da osim kurseva turskog jezika, Insitutut "Yunus Emre" organizuje i druge kulturno umjetničke aktivnosti, kao što su muzički kursevi, kursevi dizajniranja nakita, razni sajmovi, izložbe, simpozijumi i radionice, namjenjeni svim građanima Kosova.

Ülker kaže da je program za narednu godinu pripremljen i planirano je više od 60 različitih aktivnosti, ali da njihov broj tokom godine ide i do 150, prema zahtjevima domaćih institucija.

Istovremeno, nastavnik turskog jezika u Institutu “Yunus Emre”, Dogus Kardas naglašava da je od 2014. godine turski jezik na Institutu pohađalo oko 850 građana Kosova. On kaže da je broj onih koji su učili turski jezik i veći ukoliko se vrednuju i druge aktivnosti Instituta. Kardas ističe da se broj učesnika kurseva turskog jezika svake godine sve više povećava i da je zadovoljan ovogodišnjim upisom.

“Kada neko dođe kod nas da bi učio turski jezik, mi prvo proverimo da li od ranije poznaje jezik i obavimo testiranje nivoa znanja jezika. Prema rezultatima testiranja kandidate raspoređujemo po grupama sa različitim nivoima i tako počinju kurs. Svaki nivo traje ukupno 72 časa i učenici koji polože ispit mogu preći na naredni viši nivo. Onima koji završe 140 časova dodjeljujemo sertifikate”, kaže Kardas.

On navodi da postoje i ljetnji programi kada se se oni koji su bili uspješni na kursu šalju u Tursku kako bi učestvovali na raznim kulturno-umjetničkim aktivnostima. Nastavnik Kardas kaže da ima i učenika, koji nastavljaju da pohađaju kurseve duže od tri godine, pa se oni sada već osjećaju u Institutu kao kod svoje kuće.