Pozitivan pomak

Opozicija ne podržava rekonstrukciju Vlade. Prema njihovim riječima, ni ovaj korak neće donijeti pozitivne pomake...

Rekonstrukcija Vlade Kosova, koja bi uključivala i smanjenje ministarstava, će uštedjeti državni budžet za 3,6 miliona evra u jednom mandatu. Ovako su procjenili istraživači GAP Instituta i poznavaoci političkih pitanja na Kosovu. Prema njima, broj ministarstava treba smanjiti sa 19 na ukupno 13, piše list "Zëri".

Dok na Kosovu trenutno ima 19 ministarstava, dva od njih (Ministarstvo za zaštitu životne sredine i prostornog planiranja i Ministarstvo za evropske integracije) sada "funkcionišu" bez ministara. Poznavaoci političkih pitanja zahtijevaju reformu vlade i ukidanje nekih od ovih ministarstava, predstavnici vlasti kažu da će se rekonstrukcija dogoditi, ali nije sigurno kada će tačno početi taj proces.

Prema Vladi, rekonstrukcija će doći kao rezultat dogovora koalicionih partnera PDK-LDK. Međutim, opozicione stranke zajedno sa političkim analitičarima ne vide volju Vlade za poduzimanjem takvog  koraka, međutim, prema njima ovo je sasvim neophodno.

To je zbog toga što, kako su naveli, vladajuće stranke su "udomile" i dalje udomljavaju svoje partijske ljude po ovim ministarstvima.