Njemačka savjetuje Kosovo

Neuspjeh ratifikacije sporazuma o granici sa Crnom Gorom, blokira proces liberalizacije viznog režima Kosovu sa EU.

Nijemci su upozorili Kosovo da brže radi na ispunjavanju kriterija za liberalizaciju viznog režima, jer je u tom pravcu već izgubilo previše vremena, prenosi portal "Zëri".

Od Kosova se ponovo traži da ispuni posljednja dva kriterija za liberalizaciju viznog režima; ovoga puta iz njemačkog Bundestaga.

"Što se tiče razgraničenja, oni su nam rekli da se ne može intervenirati u određivanju granice između dvije suverene države, ali je najbolje da se dogovor postigne što brže, jer vrijeme brzo prolazi kada je riječ o liberalizaciji viznog režima" rekla je predsjednik Odbora za evropske integracije, Njomza Emini, nakon sastanaka u Bundestagu i Bundesratu.

U međuvremenu, opozicioni poslanici koji su bili dio delegacije su rekli da Bundestag nikada nije realno bio obaviješten od strane Vlade Kosova u vezi posljednjih dešavanja.

S druge strane poznavaoci evropskih integracija su rekli da ne očekuje ništa od ovih sastanaka, dok politički analitičari predviđaju još veću napetost trenutne situacije; čak i nemire i odgađanje procesa integracija.