Ministarstvo vanjskih poslova

Ministarstvo vanjskih poslova saopštilo je danas da će spriječiti srbijanskog direktora Kancelarije za Kosovo Marka Đurića da u nedjelju boravi na Kosovu uprkos zabrani, prenio je prištinski "Telegrafi".

Mministar vanjskih poslova Kosova Enver Hoxhaj rekao je da će to ministarstvo poduzeti sve neophodne mjere kako bi spriječilo mogući ulazak Đurića na Kosovo.
Đurić je u ponedjeljak izjavio da će ove nedjelje posjetiti srpski narod na Kosovu i da ga u tome niko neće zaustaviti.
"Naravno da ću ove nedjelje posjetiti naš narod na Kosovu i Metohiji i da ću biti na severu Kosova i Metohije”, rekao je Đurić.
Đurić je dodao i da je u stalnom kontaktu sa Republičkim javnim tužilaštvom zbog, kako je rekao, "pokušaja pojedinih predstavnika privremenih institucija na KiM da ometaju slobodu kretanja, čime krše zakone Srbije."
"Postoje indicije da su Hoxhaj Enver, Tahiri Edita i još neke osobe iz Prištine upletene u pokušaj ometanja slobode kretanja zvaničnika i građana Srbije. Siguran sam da će u skladu s tim naši državni organi preduzeti mere", rekao je Đurić.
Đuriću, odlukom ministra Hoxhaja, neće biti dozvoljeno da dvije sedmice uđe na Kosovo, prenio je u ponedjeljak list "Express".