Nakon diplomatske borbe

Kosovo je u petak, nakon prave diplomatske borbe, postalo država potpisnica Konvencije o ukidanju legalizacije stranih javnih isprava (Apostil konvencija), saopštio je predsjednik Hashim Thaçi.

"Aplicirali smo prošle godine kako bismo postali članovi ovog važnog pravnog instrumenta i hvala prijateljskim zemljama za njihovu kontinuiranu podršku. Bila je to prava diplomatska borba kako bismo ozvaničili naše pridruživanje ovoj konvenciji, ali sada je sve jasno - Republika Kosovo je zaključila pravni proces međunarodnog priznavanja Kosova koji će pomoći našim građanima, posebno dijaspori," naveo je Thaçi na svom Facebook profilu, prenosi portal "Kossev.info".

Pristupne dokumente za ovu konvenciju u ime Kosova potpisao je 6. novembra prošle godine upravo Hashim Thaçi kao tadašnji ministar spoljnih poslova i prvi potpredsjednik Vlade, dok je dokumenta primio šef divizije za ugovore Ministarstva spoljnih poslova Holandije, Josef Damoisu, u prisustvu generalnog sekretara Stalnog biroa Haške konferencije, Kristofa Bernaskonija.

Tada je iz kosovskog ministarstva spoljnih poslova najavljeno da se u julu 2016. građani Kosova i dijaspore oslobađaju legalizacije kosovskih konzularnih i drugih dokumenata.

Apostil konvencija je konvencija o ukidanju legalizacije stranih javnih isprava, potpisnice konvencije pun proces legalizacije zamenjuju takozvanom Apostil potvrdom.