Ministar za evropske integracije Bekim Çollaku rekao da Kosovo mora ispuniti posljednji kriterij za liberalizaciju viznog režima, a to je ratifikacija Sporazuma o demarkaciji granice sa Crnom Gorom, kako se "ne bi ostavilo prostora zemljama EU da budu protiv ove odluke".

Ratifikacija Sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom mora doći prije početka putovanja bez viza u Evropskoj uniji (EU), a na Kosovu se gubi vrijeme sa javnim debatama da li je takav zahtjev ispravan ili ne.

Ovako je u intervjuu za list "Zëri" rekao ministar za evropske integracije u Vladi Kosova, Bekim Çollaku, dodajući da je ovaj specifičan uslov zatražen i u posljednjem izvještaju Evropske komisije o liberalizaciji viznog režima, koji je objavljen u decembru 2015. godine, i opet je zatražen u preporuci za liberalizaciju viznog režima Evropske komisije.

"Sada je vrijeme za jasnoću i da priznamo da je ovo jedan uslov postavljen od strane EU i kao takav se ne može zanemariti", rekao je Çollaku.

On je dodao da Skupština i političke stranke trebaju odlučiti o vremenu i načinu postupka za ratifikaciju Sporazuma o demarkaciji granice sa Crnom Gorom, kako ne bi, prema njegovim riječima, Kosovo ostavilo prostora bilo kojoj zemlji Europske unije da se protivi liberalizaciji viza za građane Kosova.

Tokom intervjua za list "Zëri" on je također izrazio uvjerenje da će u ovoj godini biti ukinute vize za Kosovare koji žele ići u EU...