Odgovorne treba kazniti

Jedan broj grobova građana muslimanske vjere su oštećeni prilikom rezanja stabala na groblju, rekao je za Radio Slobodna Evropa, odbornik iz redova bošnjačke zajednice u Skupštini opštine Sjeverna Mitrovica, Nedžad Ugljanin.

Vijest je potvrdila i kosovska policija.

Ugljanin je rekao da su grobovi oštećeni od strane komunalnih preduzeća u Sjevernoj Mitrovici "Standard" i "Elektro-privreda Srbije", koji su obavljali rad na sječi stabala.

"Ovo je institucionalni vandalizam", rekao je Ugljanin.

Za štetu na groblju obaviještena je i Islamskazajednica u Mitrovici na jugu kao i policija, Skupština opštine i sam gradonačelnik.

"Svi su bili iznenađeni. Međutim, mi smo najviše bili iznenađini ovih prizorom. Oni su sjekli stabla, ali radeći na toj lokaciji oni su oštetili i nadgrobne spomenike", rekao je Ugljanin.

Kosovska policija je potvrdila slučaj za Radio Slobodna Evropa.

Zamjenik direktora policije na sjeveru Kosova, Besim Hoti, rekao je da je slučaj otvoren kao "oštećenje imovine" i dostavljen tužiocu.

"Smatra se da je to napravila Elektro-privreda Srbije, nakon što su postavili određene kablove i počeli sa sječom granja. Ovo posječeno granje je palo na nadgrobne spomenike i izazvalo štetu. Slučaj je otvoren i vidjećemo šta će se desiti. Može se podići i tužba protiv odgovornih", rekao je Hoti.

Ugljanin je također podvukao da će za svaki oštećen nadgrobni spomenik biti predata dokumentacija opštinskoj kancelariji i tražiće da se šteta nadoknadi i da spomenici budu popravljeni.

Dva groblja građana islamske vjere se nalaze na izlazu iz Sjeverne Mitrovice, na obje strane ceste.