Zakon će biti ispoštovan

Projekat "Sunčana dolina" ne može i nije kolonizacija, već rezultat činjenice da povratak raseljenih s Kosova ne može biti realizovan u onim sredinama gdje oni žele.

To je izjavio kosovski ministar za povratak i zajednice Dalibor Jevtić.

Jevtić je za RTS rekao da se u prvih pet mjeseci ove godine na Kosovo vratila svega 101 raseljena osoba, što je najbolji mogući odraz situacije na terenu.

"To je mali broj u odnosu na broj raseljenih, kojih je preko 200.000. 101 osoba se vratila zbog okolnosti na terenu, kako zbog bezbjednosti, ekonomije, tako i oko finansijskih mogućnosti institucije na čijem sam čelu. Zato je ovaj broj u odnosu na isti period prošle godine veći, ali samo zato što u prvih pet mjeseci prošle godine nismo imali gotovo nikakav povratak", rekao je Jevtić.

Projekat "Sunčana dolina", prema njegovim riječima, je prvi projekat koji daje pozitivne odgovore na pitanja raseljenih.

"Žao mi je što su političari i generalno društvo ovaj projekt dočekali na način koji ovih dana možemo da vidimo. Povratak raseljenih nije i ne može da bude kolonizacija. Ovaj projekat je produkt činjenice da povratak ne možemo da realizujemo u većini sredina gdje raseljeni žele da se vrate, poput Đakovice i drugih dijelova Kosova", rekao je Jevtić, dodajući da je zato bio potreban projekat koji će omogućiti povratak u sredinu koja je prije svega bezbjedna.

Upitan koji je stav kosovskih zvaničnika o tom projektu, Jevtić je rekao da njih interesuje da zakon bude ispoštovan i da budu izdate sve potrebne dozvole.

"Zakon će biti ispoštovan i u tom smislu ne vidim nikakav problem. Ako govorimo o zakonu, ovaj projekat svakako nije protivzakonit", naveo je Jevtić.

Na pitanje o zakonu o popisu, Jevtić je rekao da su predstavnici kosovskih Srba stanovišta da u ovom trenutku nema uslova da se popis održi.

"Ne želimo da radimo nešto što neće dati one informacije koje takav proces treba da da", rekao je Jevtić, dodajući da su Srbi u ovom trenutku naišli na razumijevanje u kosovskoj skupštini i zakon je skinut sa dnevnog reda, te da očekuju da se o toj temi razgovara unutar vlade.

Jevtić očekuje da zakon bude povučen iz procedure, a kaže da je to interes svih i međunarodne zajednice i kosovske vlade, jer u suprotnom popis ne bi bio uspješan budući da lokalno stanovništvo ne bi učestvovalo u potpunosti u tom procesu.