Uprokos naporima Srbije da blokira

Kosovo je postalo punopravni član međunarodnog Stalnog arbitražnog suda u Hagu uprokos naporima Srbije da blokira taj proces, napisao je ministar spoljnih poslova Enver Hoxhaj na Facebook profilu

Na internet sajtu tog suda Kosovo se, međutim ne nalazi među članicama.

Hoxhaj je naveo da je Kosovo postalo punopravni član međunarodnog Stalnog arbitražnog suda što je veoma važan korak ka punoj integraciji Kosova u međunarodni sistem.

"Dobra vijest za Kosovo. Naša zemlja postala je 121. članica Stalnog arbitražnog suda sa sjedištem u Holandiji. Uprkos naporima Srbije da blokira proces od januara ove godine. U ponedjeljak je taj zahtjev službeno prihvaćen", napisao je Hoxhaj i zahalio svim zemljama koje su glasale za Kosovo.

Na sajtu Stalnog arbitražnog suda u Hagu navodi se da ima 120 članica, a kao posljednja članica, primljena 13. juna, navedeni su Bahami.

Stalni arbitražni sud odnovan je 1899. godine u Holandiji kao međuvladina organizacija za arbitražu u međunarodnim sporovima. Srbija je postala dio tog suda 2006. godine.

Zahtjev Kosova za prijem u Stalni arbitražni sud u Hagu odbijen je u januaru. Kosovski mediji su tada ocjenili da je to prvi diplomatski poraz Kosova u 2016. godini. Prema pisanju medija, zahtjev je odbijen jer je Priština u novembru odlučila da zahtjev podnese samostalno bez podrške SAD i drugih zemalja kvinte.