Javna rasprava u Rečanu

U Rečanu, u Župi kod Prizrena, u veoma napetoj atmosferi održana je javna rasprava u vezi evaluacijskog izvještaja o uticaju na okolinu triju hidrocentrala koje trebaju biti izgrađene u ovom regionu. Bošnjački politički predstavnici i mještani su još jednom rekli ne ovom planu.

Čak je i predstavljanje procjene uticaja na životnu sredinu, za hidrocentrale u Donjem Ljubinju, Gornjem Selu i Mušnikovu prošlo uz negodovanje. Posebno zbog čestih uplitanja mještana, ali i političara iz redova bošnjačke zajednice, koji su pri svakom predstavljanju podvlačili da neće dozvoliti izgradnju hidrocentrala na ovakav način, piše list "Koha Ditore".

Shukri Shabani iz Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja (MŽSPP) je dao objašnjenja oko organizacija javnih debata, izvještaja o procjeni uticaja javnih rasprava na životnu sredinu, koji je prema njemu zakonska obaveza, kojom se podvrgava svaki operater koji planira graditi hidroelektrane.

Ali, prije nego što je dao riječ predstavnicima operatera, koji su izgradili evaluaciju, mještani su izrazili nezadovoljstvo zbog planova za izgradnju hidrocentrala.

Ramo Sagdati je naglasio da su mještani odlučni i jedinstveni u svom stavu.

"Da razjasnimo, neće biti izgrađena hidrocentrala u Župi", rekao je on.

Abdirahman Miftari je dodao da se za dobrobit nekih pojedinaca izazivaju muke većini stanovnika Župe. Dok je Abdil Shefitagić zatražio odgovornost od zvaničnika.

Shukri Shabani, zvaničnik MŽSPP je objasnio da mještani, isto kao i politički predstavnici, bez ikakvih problema mogu pristupiti javnim dokumentima i dobiti pojašnjenje u ministarstvu.

Poslanik Ćerim Bajrami je zatražio da se više ne gubi vrijeme uzalud, nego da se uzme u obzir protivljenje zajednice u vezi ovih projekata. On je rekao da protivljenje dolazi zbog načina na koji se pokušava procesuirati pitanje izgradnje hidrocentrala.

S druge strane ministar bez portfelja, Rasim Demiri je rekao da se već poduže vrijeme radi na ovom pitanju.

"Na ovoj raspravi se jasno vidi i čuje i tražim da se unese u zapisnik da je stanovništvo protiv izgradnje hidrocentrala. To je potvrđeno i danas, ali i na prethodnim sastancima. Potvrđeno je i na osnovu potpisa nekoliko hiljada građana ovog dijela, gdje se peticijom obaviještava MŽSPP, nadležne vlasti, ali i predsjednik i premijer zemlje", rekao je Demiri, uz napomenu da je odgovor stanovništva za izgradnju hidrocentrala NE i da je svaka druga riječ suvišna u tom pogledu.

Prema njegovim riječima, u Župi se planira izgradnja 9 hidrocentrala.

S druge strane, Rexhep Gashi, jedan od investitora zainteresiranih za izgradnju hidrocentrala je naglasio da bošnjački politički predstavnici nisu pokušali pojasniti ovaj problem, jer zemlji trebaju investicije, treba razvoj.

"U stvari, oni su odbijali plan, manipulišući sa stanovništvom da se ovdje ne može graditi. Ali zakoni važe na cijelom Kosovu, kako su izgrađene hidrocentrale u Šalji kod Bajgore, u Peći, u Dragašu tri-četiri. Oni su zapravo govorili drugačije", rekao je Gashi dodavši da očekuje da država omogući realizaciju ovih planova u skladu s postavljenim ciljevima Ministarstva za ekonomski razvoj, prenosi Koha Ditore.