Od 2013. godine kada je osnovan

U Fond za razvoj sjevera Kosova od osnivanja 2013. godine do danas slilo se deset miliona eura, izjavio je kosovski ministar finansija Avdullah Hoti i ocjenio da će Plan za razvoj sjevera integrisati Srbe u kosovski sistem, prenosi štampa.

"Od 2013. godine, kada je Fond za Sjever osnovan, deset miliona eura prikupljeno je sa dva granična prijelaza na sjeveru, a šest je već u procesu realizacije različitih projekata", rekao je Hoti za Radio slobodna Evropa, a prenosi Epoka e Re.

Hoti je rekao da je Fond unapredio kvalitet života ljudi na sjeveru, a istovremeno ima i pozitivan uticaj na proces integracije u kosovske institucije.

Fond za razvoj sjevera Kosova, formiran na osnovu Briselskog sporazuma, počeo je da radi sredinom decembra 2013. godine, a za novac koji pristiže Evropska unija otvorila je poseban bankarski račun. U njega se sliva novac od dažbina prikupljenih na prijelazima Brnjak i Jarinje, za robu koja iz Srbije stiže na sjever Kosova.

U Fond se sliva novac od dažbina sa prijelaza, ali i donacije koje može da uplati fizičko lice, firme, organizacije i Vlada Srbije. U skladu s Briselskim sporazumom, Srbija nastavlja da finansira na Kosovu sve što je i do sada, radiće to transparentno, ali ne preko pomenutog razvojnog fonda.

Tročlani odbor koji upravlja fondom čine specijalni predstavnik EU u Prištini (Samuel Žbogar) i po jedan član iz Prištine i jedan sa sjevera Kosova. Oni odlučuju koji će se projekti finansirati.